Euroopa Keskpank võib baasintressimäära tõsta

23. aprill 2008, 10:27

Eile tõusis euro üle 1,60 dollari esimest
korda pärast selle käibelevõttu. Christian Noyer Prantsusmaa keskpangast hoiatas
aga, et võitlus inflatsiooniga võib nõuda kõrgemat eurotsooni intressimäära.

„Meie suur probleem on kindlustada, et inflatsioon langeks järgmisel aastal taas alla kahe protsendi,“ ütles Christian Noyer eile ft.com-ile. „Vajadusel muudame intressimäära.“

See kommentaar koos Euroopa keskpankurite radikaalselt kõlanud sõnadega aitas kaasa spekulatsioonide süttimisele, et Euroopa Keskpanga järgmine käik võib olla intressimäära tõstmine taltsutamaks eurotsooni inflatsiooni, mis muudab eurot kallimaks.

Täna tunnistas Noyer Wall Street Journalile, et tema eilsed kommentaarid on üleinterpreteeritud. „Liikumine võib toimuda mõlemat pidi,“ ütles ta. „Ma ei võtaks iial osa diskussioonist, mis puudutab intressimäära liikumist tulevikus, lihtsalt seetõttu, et keegi ei tea seda. Mõlemat suunda oleks ohtlik prognoosida.“

Noyer rõhutas, et jätkuv turukeeris teeb nii majanduse kui ka inflatsiooni liikumise ebakindlaks. Ta lisas, et Euroopa keskpankurid usuvad, et inflatsioon peaks selle aasta lõpu ja järgmise aasta kevade vahel langema eurotsoonis alla kahe protsendi, tagades, et ei teki mingeid teise ringi efekte ning energia ja tarbeesemete hinnad ei tõuse järsult.

Eelmisel kuul tõusis tarbijahinnaindeks Euroopas 3,6 protsenti võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, mis on tublisti üle Euroopa Keskpanga eelistatud natuke alla 2 protsendi määra.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. April 2008, 17:13
Otsi:

Ava täpsem otsing