Tallinna naftaterminalid koonduvad ühte firmasse

Mariliis Pinn 24. aprill 2008, 10:17

Royal Vopak (Vopak) ja N-Trans, millele
kuuluvad vastavalt Pakterminal ja Estonian Oil Service (EOS), mis on Eestis
Tallinnas asuvate naftaterminalide operaatorid, teatavad, et nad on asutanud
ühisettevõtte Vopak EOS.

Ühisettevõtte asutamisele eelnes ettevõtete ühinemist käsitleva raamlepingu sõlmimine 11. detsembril 2007. aastal. Ühisettevõttest hakkab N-Transile kuuluma 65% and Vopakile 35%. Lisaks sellele on Vopakil ostuoptsioon, mille aluseb saab ta 31. augustini 2008. aastal suurendada oma osalust ühisettevõttes 75%-ni, teatas firma.

Ühinemise eesmärgiks on regiooni terminalivõimsuste efektiivsem kasutuselevõtt, kuna Tallinna sadamal on strateegiline asukoht Venemaa naftatoodete eksportimisel maailma.

Ühendatud ettevõtte 73 mahutist koosneva mahutipargi koguvõimsus on 740 000 kuupmeetrit heledaid ja tumedaid naftatooteid, millele lisanduvad suurepärane raudteeühendus ja süvasadama kaid, mis võimaldavad laadida igas suuruses laevu. Luuakse tõhusalt toimiv ja sõltumatu naftatoodete ladustamise ettevõte, millel on suurepärane võimalus kasutada ära selle Balti piirkonna jäävaba süvasadama strateegilist asukohta ja kasvavat tähtsust rahvusvahelisel transiiditurul. Vopak EOS prognoosib 2008. aasta heledate ja tumedate naftatoodete töötlemismahuks 15 miljonit tonni, mis teeb temast omal tegevusalal Balti riikide suurima. 2008. aasta lõpuks kavatseb Vopak EOS suurendada olemasoleva mahutipargi võimsust veel 200 000 kuumeetri võrra, mis veelgi suurendab Vopak EOSi suutlikkust oma klientide teenindamisel.

Vopak EOSi juhatuse esimees Arnout Lugtmeijer ütles: “Mulle teeb Eesti suurima naftatransiidiettevõtte EOSi ja maailma suurimale sõltumatule terminalioperaatorile Vopakile kuuluva Pakterminali ühinemine suurt rõõmu. Meie võimsuste ja teenuste ühendamine annab uut lisaväärtust klientidele nii selle Eesti mõistes suure sammu kui ka Vopaki terminalide võrgustiku kasutusele võmise kaudu Euroopas ja teistes maailma piirkondades. Ootan aega, millal saan koostöös terminalide töötajatega muuta meie teenused veelgi globaalsemaks.”

“Ma olen väga optimistlik koostöö osas juhtiva Vene transpordi tugisüsteemide kontserni N-Transiga ühisettevõttes Vopak EOS. Seoses muutuvate turunõudmistega ja kasvava vajadusega pakkuda Balti riikides ladustamis- ja transiiditeenuseid on meil nüüd suurepärane positsioon pakkuda oma klientidele just neile kohandatud teenuseid. Mahutipargi kavandatav laiendamine 200 000 kuupmeetri võrra on investeering, mis veelgi rõhutab meie ühist eesmärki muutuda eelistatuimaks naftasaaduste ladustamis- ja transiiditeenuste pakkujaks Balti riikides,“ lisas Vopak Oil’i Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika üksuse president Frank Erkelens.

N-Trans kontserni peadirektor Andrei Filatov kommenteeris: “Royal Vopakiga sõlmitud leping on meie kontserni kolmas rahvusvaheline partnerlusleping sadamaäris. Eelmised kaks, mille osapooled on terminalioperaator DP World ja Soome Container Finance, viiakse ellu Kaug-Idas ja Venemaa loodepiirkonnas. Oleme rõõmsad, et meie sadamaäri areneb koostöös juhtivate rahvusvaheliste ettevõtetega ja et meie terminaliprojekte arendatakse vastavalt rahvusvaheliste turgude standarditele.”

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. April 2008, 14:25
Otsi:

Ava täpsem otsing