Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Arvutiprogrammid abiks aia kujundamisel

    Maastikuarhitekt Remi Kübar, siinmail üks suuremaid asjatundjaid kujundusprogrammide alal ütleb, et käsitsi skitseerimist ei tasu programmide arengust hoolimata maha kanda ja see jääb ka tulevikus esimeste mõtete saavutamise kõige tõhusamaks instrumendiks.
    Tartus tegutseva maastikuarhitekti Liina Oja arvutis on spetsiaalprogramm VectorWorks, kuid ta eelistab kujundada aedu käsitsi, kuna siis on loominguline vaim vabam ning kogu tööprotsess kiirem. Ta selgitab, et arvutiprogramm on ideede vormistamise vahend, kuid hea tulemuse seisukohast on eelkõige vajalikud teoreetilised ning praktilised teadmised, kujunduslik silm ja maitse. Oja märgib, et arvutiga kujundamine tundub olevat mõneti moehaigus ja võimalik, et varsti pöördutakse käsitsi kujundamise juurde tagasi.
    Praegu on turul mitmeid kümneid erilaadseid aiakujundusprogramme, millest enamik on 3D-graafika kesksed. Kodukasutaja seisukohalt on programmide hinnad langenud, kuid parimate rahanumbrid jäävad tuhandest kroonist kõrgemale. Näiteks internetikeskkonna TopTenReviews 2008. aasta ülevaates viieteistkümne maastiku- ja aiakujundustarkvara hulgast kuldseks pärjatud Realtime Landscaping Plus 4.0 tootjahind on umbes 80 dollarit. Paraku ei müüda seda nagu ka paljusid teisi programme Eestis. Küll aga saab laadida internetist prooviversiooni. Tuleb aga arvestada, et 3D-kujundusprogrammid esitavad arvutile küllaltki kõrgeid tehnilisi nõudmisi. Moodsaimad tavakasutaja programmid on varasematega võrreldes kergesti õpitavad ja suhteliselt lihtsalt käsitletavad.
    Venelaste loodud tarkvara Meie aed 6.0 Omega, mis maksab Eestis 1500 krooni, ostjatele pakutakse tootjafirma Dicomp esindaja ja lektori kaheksapäevast kursust. Dicompi esindaja Eestis, Natalia Gurevichi sõnul on Tallinnas kahes koolis toimuvad kursused venekeelsed, kuid õpilasi on olnud nii Tartust, Pärnust, Sillamäelt kui ka mujaltki. Nende hulgas ka õppinud maastikukujundajaid. Meie aed 6.0 on venekeelne programm ja seega sobiv neile, kes inglise keelt ei räägi, kuid väga tahaksid oma aeda arvutiga kujundada.
    Euroopas toodetud programmide eeliseks on see, et maailma eri regioonides võivad taimed mõningal määral erineda, mis tingib selle, et kodukasutaja poolt mõne haruldasema programmi järgi valitud taim on reaalelus teistsugune või käitub meie kliimavöötmes graafilisest pildist erinevalt ning ei pruugi üldse aia üldilmega sobituda.
    Remi Kübara hinnangul tehti esimesed joonestusgraafika katsed arvutiga siinkandis 1990ndate aastate keskel. Esimeste seas, 1994. aastal tegi kujundustarkvaraga tutvust aiakujundusbüroo R&AR juhataja Riho Raudi, kelle sõnul on graafiline visualiseerimine eelkõige vajalik kliendile kujundaja mõtete paremaks edasiandmiseks. Raudi toob kujundustarkvara ühe lisaplussina välja, et seda saavad kasutada ka need, kellel joonistamisoskust ei ole - arvuti teeb graafilise töö ise ära. Siiski tuleb ennekõike tunda taimi ja nende vajadusi, täpsustab Raudi, kes tundmata vajadust enamate järgi, kasutab ise vaid ühte kindlat arvutiprogrammi.
    Raudi hindab professionaalse aiakujundajana arvutitarkvara juures ka taimede kasvufunktsiooni võimalikkust, mis seisneb puude-põõsaste mõõtmete näitamises ükskõik mis aja pärast.
    Realistlikkust lisavad ka fenofaasi e heitlehiste ja igihaljaste taimede ning muude, aastaaegade vahetumisest sõltuvate joonte kajastumine programmis, selgitab Raudi. Ka ei jäta ta märkimata, et programm näitab ära maapinna reljeefsuse ja vastavalt piirkonna geograafilisele asukohale on võimalik jälgida tekkivaid varje kellaaja täpsusega.
    Viimase malli kujundamisprogrammid annavad katsetaja käsutusse tohutu hulga erinevaid elemente, mis ühes aias sisalduda võivad. Eelpool mainitud Realtime Landscaping Plus võimaldab valida 7400 vajaliku objekti vahel, millest täiuseni realistlikke taimi on 3600.
    Remi Kübara sõnul kasutavad professionaalsed maastikukujundajad valdavalt AutoCADi ja Microstationi põhjal eritarkvara, millel on saadaval lisasid arhitektidele, inseneridele jt. VectorWorks on populaarsem MACi kasutajate hulgas kuna AutoCAD MACiga ei tööta, selgitab Kübar.
    Fototöötluse kohapealt toob Kübar esile Adobe'i ja Coreli paketid, mis osaliselt eelnimetatud tarkvaraga ühilduvad. Tema hinnangul on need programmid suuremate piiranguteta, paindlikud, kuid eeldavad koolitust ja pidevat kasutamist.
    Tavakasutajatele suunatud programmidega ei ole Kübar lähemalt tutvunud ja möönab, et professionaalide kasutusse ei ole need laialdaselt jõudnud, mis räägib nende üsnagi piiratud võimalustest. Viimaste aastate hittprogrammina tõstab ta esile Google'i SketchUpi, mida spetsialistid rohkesti kasutavad, kuid mis on jõukohane ka algajale.
    "Veel paar aastat tagasi oli professionaalne visualiseerimine äärmiselt spetsiifiline valdkond, kuid SketchUp on seda radikaalselt muutnud," räägib Kübar. Ta peab selle tarkvara suureks eeliseks ka seda, et SketchUp ei ole otseselt ühegi distsipliiniga seotud ja võimaldab kõikmõeldavaid kombinatsioone.
    Proovisin selle programmi internetist allalaaditavat piiratud katseversiooni ja peab tõdema, et struktuurilt, loogilisuselt ning läbimõelduselt väärib programm kõrget hinnet.
    VectorWorksi värskeim, professionaalidele loodud tarkvara Landmark 2008 esitab arvutile kõrged nõudmised. Operatsioonisüsteemiks olgu Windows XP või uus Vista. Vaja on DVD-seadet, 4 GB vaba kõvakettaruumi ja 1 GB jagu RAMi. Kahjuks ei võimalda loojafirma Nemetschek huvilistele veebist laaditavat prooviversiooni. Ostuhuvilistele pakub Amazoni internetikaubamaja Landmarki tippversiooni 1995 dollari eest. Kohe võib töö hõlbustamiseks kaasa osta peaaegu neljasajaleheküljelise õpiku. Kõrge hind on ilmselt peamiseks põhjuseks, miks Landmark aiandushuviliste hulgas laiemat kasutuspinda ei omanda. Demofilmide põhjal programmi käsitlemine ülemäära keeruline ei tundu. Menüüd on täpsed ja ülevaatlikud (meenutavad Photoshopi), kuid võimalusi palju.
    Esmane kontakt TopTen-REVIEWSi internetikeskkonna 2008. aasta aiaprogrammide ülevaate Realtime Landscaping Plus prooviversiooniga lõppeb kaasaegsema arvuti otsimisega, sest vana kirjutamisarvuti videokaart ei ole tarkvarale piisavalt võimas. VectorWorksi Landmarki nõudmised tehnikale on siiski hoopis kõrgemad.
    Programmi loodav pilt on rahuloluks tõepoolest piisavalt elutruu ning täpne, kuid Landmark jättis siiski oluliselt parema mulje. Menüü on selge - hästi on välja toodud edasi- ja tagasisammu nupud.
    Vaadates alustuseks õppe-videosid tundub, et lihtsama aia loomisel suuremaid tõrkeid ei teki. Eriti tõhusalt on lahendatud aia loomine ja erinevate kombinatsioonide läbimängimine isiklike (maja, alusaia) piltide põhjal. Igasuguseid atribuute nagu nt aiamajasid on nii palju, et neist on lausa raske ülevaadet saada. Maastiku tasapinnalisuse ja varjude loomine on samuti võimalik. Realtime Lanscaping Plus on aia üldmuljele suunatud.
    Kodukasutajale mõeldud tarkvaradest tundus tutvumiseks huvitav ka TopTenREVIEWSi neljandaks kuulutatud TurboFLOORPLAN Landscape & Deck 12. Kui kolm esimest maksavad üle 60 dollari (tippversioonid üle 200 dollari), siis selle eest tuleb välja käia kõigest 49,95 dollarit. Antud ülevaate järgi selgub ühtlasi, et mida odavam on programm, seda nõrgemaid tulemusi see näitab. TF L&D on keskmine valik nii hinnalt kui omadustelt.
    Selles ei ole 3D-taimi, küll aga fotode ja diagrammidega illustreeritud taimede entsüklopeedia, millesarnast kallimatel programmidel pole. TFi eeliseks on ka failide hea ühilduvus AutoCadi ning ScetchUpiga. Võimalik on valida üle 7500 taime hulgast.
    Esimene mulje TFist jääb pisut peletav. Menüüd tunduvad segaselt liigendatud - neid on nii üleval, all kui ka küljel, seejuures erineva vormilahendusega. Ka visuaalselt ei ole programmi töölaud nii kena vaadata kui ülalnimetatutel. Programmi käsitlemine ei ole väga kerge ja vajab harjumist-harjutamist. Kui aed enam-vähem valmis, jääb üle tõdeda, et pilt on mõneti nagu arvutimängust võetud. Meeldivama mulje jätab mastaapne taimede entsüklopeedia, milles on ka ladinakeelsed nimed ning infot nt väljavalitud taime eluea ja kasvamiseks vajaliku mullastiku kohta.
    Vene firma DiComp aiatarkvara Meie Aed 6.0 Omega on praeguseks mõneti vananenud. Venekeelne programm hiilgab moodsamate programmide kõrval eelkõige mahuka taimeentsüklopeediaga. Meie Aed ei ole internetist prooviks allalaaditav. Vananenud programmi peaks sel aastal välja vahetama Meie Aed 8.0, mille omadused lubavad konkurentsi ülalkäsitletud tavaprogrammidele. Meie Aia seeriale iseloomulikult on ka uus programm rohkem (ilu)aiakeskne.
    Autor: Riho Paramonov
  • Hetkel kuum
Vootele Päi: Eesti väike seitsmik võib olla Brüsselis suur kaalukeel
Euroopa lükkab jõulisema käigu sisse. Eesti kas osaleb ja teenib või vaatab ja imetleb, mistõttu eelseisvad eurovalimised on erakordselt tähtsad, kirjutab siseministri nõunik Vootele Päi.
Euroopa lükkab jõulisema käigu sisse. Eesti kas osaleb ja teenib või vaatab ja imetleb, mistõttu eelseisvad eurovalimised on erakordselt tähtsad, kirjutab siseministri nõunik Vootele Päi.
Wise’i tulemuste järel hakkas aktsia odavnema
Wise’i aktsia hind on teisipäeval avaldatud kvartali tulemuste järgselt kukkunud pea kümnendiku jagu.
Wise’i aktsia hind on teisipäeval avaldatud kvartali tulemuste järgselt kukkunud pea kümnendiku jagu.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommik: Tallinna uus linnapea, nõrkushoos euro, küberpätid ja väikettevõtja läbimurre maailma
Prognooside kohaselt nõrgeneb euro sel aastal dollari suhtes veelgi. Dollarit soosib ka nädalavahetusel toimunud Iraani raketi- ja droonirünnak Iisraelile.
Prognooside kohaselt nõrgeneb euro sel aastal dollari suhtes veelgi. Dollarit soosib ka nädalavahetusel toimunud Iraani raketi- ja droonirünnak Iisraelile.