Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Taime sobivus oleneb päritolumaast

    "Arvestama peab sellega, et maailma taimestik, nagu ka kliima on väga mitmekesine, on ka igale kliimavööndile iseloomulikud omad taimed, mis ühtedes või teistest kasvutingimuste on kohastunud ja kohalikele oludele piisavalt vastupidavad," sõnab OÜ Aiasõber tegevjuht Lembit Kaarna.
    OÜ Aiasõber tegeles viis aastat taimse materjali ja taimede postimüügiga, nüüd müüb aga taimi vaid kohapeal.
    "Paaril esimesel tegevusaastal esines meil aeg-ajalt nii kvaliteedi kui ka teeninduse osas vajakajäämisi, kuid mida aasta edasi, seda rohkem olid kliendid meiega rahul," sõnab Kaarna.
    Kaarna sõnul omandati vajalikud oskused ja äri läks tõusujoones, klientide arv kasvas kiiresti, tellimuste mahud suurenesid ja tuntus tõusis saavutades Eesti oludes maksimaalse tulemuse.
    "Meil tekkis ideede puudus, kuidas edasi minna ja areneda. Tulevikus pole välistatud postimüügi juurde tagasi pöördumine, kuid siis juba laienenult naaberriikide turgudele."
    Bakker Holland OÜ müüb ainult Hollandist pärit sortimenti postimüügikataloogi vahendusel ning firma pressiesindaja Helen Siimsen kinnitab, et Bakkeri taimed on Eesti tingimustes edukalt kasvatatavad.
    "Kõikide taimede juurde on märgitud, kas taim on mõeldud kasvatamiseks aias, toas või talveaias," sõnab Siimsen. "Külmaõrnade taimede juures on alati juhis, kuidas nende eest hoolitseda." Taimede seisukohalt ei ole oluline, kas neid paljundatakse Eestis või mõnes muus kliimavöötmes, vaid hoopis see, millises kliimavööndis nad looduslikult kasvavad.
    Selle järgi tuleks ka kataloogides pakutavaid taimi vastupidavuse osas hinnata.
    "Taimed ei arvesta üksnes talviste miinuskraadidega, vaid neile on olulised ka päikesetunnid, sademete hulk, õhu niiskusesisaldus eri aastaaegadel, mullastiku tingimused jm, mis kõik võivad taimede kasvu ettearvamatus suunas mõjutada," sõnab Kaarna.
    Eesti oludes võib paljudele sissetoodud, aga samuti ka kohalikele sortidele lumeta talve korral kiire temperatuurilangus või talvine liigne niiskus õhus või mullas saatuslikuks saada.
    Taimi, mille looduslik kasvuala on märksa lõunapoolsemates piirkondades, saab meil kasvatada suvilillena, toataimena või kaevata juurikaid ja mugulaid talveks mullast välja ning hoida neid keldrikoopas külmumisvabalt üle talve.
    Kaarna juhib tähelepanu kahele asjaolule. "Esiteks võivad ümbritseva keskkonna tingimused igal ajahetkel ja kus tahes mõjutada taimede kasvamist ettearvamatus suunas. Teiseks on oskuslike agrotehniliste võtete abil võimalik maandada taimede kasvatamisel paljusid riske ja saavutada väga häid tulemusi ka nende liikide ja sortidega, mis muidu justkui ei peakski meie ilmastikuoludega sobima."
    Kuigi sortimendi päritoluteemalisi uuringuid ei ole Eestis läbi viidud, võib postimüügi kataloogide sortimenti vaadates leida sealt Eestis toodetud taimi vaid mõne üksiku protsendi.
    "Probleem on selles, et sobivate tootmistehnoloogiate puudumisel kipuvad Eestis toodetud taimed olema tunduvalt kallimad, kui neid on võimalik Hollandi masspaljundamisega tegelevatelt firmadelt soetada," põhjendab Kaarna.
    Enamik importtaimedest on Hollandis aretatud sortide seemned ja taimed, samuti sealses kliimas paljundatud ning kasvatatud istikud.
    Kui kasutada taimede massilisel paljundamisel kunstlikult loodud parimaid kasvutingimusi, on taimed tundlikud ümbritseva keskkonna tingimuste muutumise osas.
    "Šokk tabab taimi siis, kui nad viiakse mikropaljunduse laborist kasvuhoonesse ja kui nad viiakse kasvuhoonest avamaale. Seepärast on kohane taimi selliste muutustega harjutada, mis neil paremini uues asukohas kohaneda aitab. Just sellepärast hurjutataksegi ekslikult ka Hollandi päritolu taimi," selgitab Kaarna.
    Samad probleemid on ka Eestis masspaljundatud taimedel. Taimede seisukohalt on raske tõmmata selget piiri, mis on Eesti taim, mis mitte. "Kui pidada Eesti taimeks Eestis aretatud ning paljundatud taimi, siis kindlasti enamik jaemüügi ostukeskkondades pakutavast sortimendist on välismaise päritoluga," sõnab Kaarna. "Kui pidada Eesti taimeks selliseid taimi, mis on toodud küll välismaalt, kuid on siin aasta või rohkemgi kasvada saanud, siis on olukord palju parem. Kui pidada Eesti ilmastikuga sobivaks taimeks selliseid taimi, mis meie kliimas võivad suurepäraselt aias kasvada ja talvituda, siis on olukord tervikuna hea. Olgu nad siis paljundatud Hollandis, Poolas või mujal."
    Eesti Aiaklubi müüb interneti teel aiaomanike endakorjatud ilutaimede ning arbuuside ja melonite seemneid, räägib Anu-Kristin Tara Eesti Aiaklubist.
    Tara sõnul ostetakse nende pakutavaid aiaomanike seemneid suhteliselt vähe, seda ilmselt seetõttu, et aiaklubi pakub tavalisi aiataimi. "Inimesed otsivad odavaid seemneid ning päritolul ei ole nende jaoks erilist tähtsust, v.a köögiviljaseemnete puhul. Nende puhul eelistatakse eestimaiseid sorte," märgib Tara.
    Kuigi taimede ja taimsete toodete hoiustamiseks ja transpordiks on olemas suurepärased tingimused, on reguleeritava kliimaga laod ja autod kallid ning osad taimemüüjad ei suuda või ei soovi teha vajalikke kulutusi, mis kajastub ka kvaliteedis.
    Bakker Holland OÜ pressiesindaja Helen Siimsen kinnitab, et Bakker oma pikaajalisele kogemusele toetudes suutnud transpordi ja ladustamise aja miinimumi viia.
    Taimed ja taimne paljundusmaterjal taluvad postiga saatmist erinevalt. Seemned on kuivad ja püsivad kenasti pakis, taluvad madalaid temperatuure, neid võib tellida tavapostiga.
    Saatmiskindlad on ka paljud lillesibulad, samuti daaliate muguljuurikad ja kroonjate ülaste ning tulikate kuivatatud risoomid.
    Paraku ei arvesta kataloogimüügiga tegelevad firmad alati istutusaegadega Eestis. Näiteks nartsisside sibulad, mida meil istutatakse augusti lõpul ja septembris, on saabunud kliendile novembris, kui maa on juba külmanud ja lumi maas.
    Elustaimede hulgas on hea vastupidavusega liigid ja sordid, nt aediirised ja päevaliiliad. Mida kiiremini jõuab taimne materjal ostjani, seda parem.
    Kõige kiirem viis on kullerteenus, soovitab Siimsen ja lisab, et eelistada tasuks siiski eestimaiseid taimemüüjaid.
    Oma kodulehel jagab Bakker klientidele nõuandeid ja vajalikku infot taimeliikide, nende kasvutingimuste ja muu kohta.
    "Kliendid peavad meeles pidama, et neile saadetud taimed on puhkefaasis ja seega ei ole neil lehti ega õisi," sõnab Siimsen. "Puhkefaasis olevad taimed on vastupidavamad kui kasvufaasis taimed ja neid on seetõttu parem transportida. Mõnikord juhtub ikkagi, et toode on kannatada saanud, kuna tellitud kaup saabub posti teel."
    Bakkeri tellimistingimustes on kirjas, et tellijal on õigus taganeda tellimuse alusel sõlmitud ostu-müügilepingust ilma põhjenduseta 14 päeva jooksul alates tellitud kauba üleandmisest tellijale. Siimsen kinnitab, et Bakkeril on rahulolevaid kliente, kes tellivad neilt korduvalt ja saadavad neile hiljem pilte.
    Autor: Eneken Laanes
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Balticconnector läheb uuel nädalal taas tööle
Tegevused Balticconnectori kasutuselevõtuks on edenenud plaanipäraselt ning mere- ja maismaaosa taasühendamise tööd Eestis ja Soomes viidi lõpule edukalt, selgub pressiteatest.
Tegevused Balticconnectori kasutuselevõtuks on edenenud plaanipäraselt ning mere- ja maismaaosa taasühendamise tööd Eestis ja Soomes viidi lõpule edukalt, selgub pressiteatest.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.