Neljapäev 23. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Dr. Hellus läheb välismaale

02. mai 2008, 13:31

Tartu Ülikool ja AS Tere allkirjastasid
litsentsilepingu muudatuse, millega saab peagi ülikooli teadlaste avastatud
kasuliku bakteriga Helluse tooteid osta ka Soomes, Rootsis, Lätis, Leedus,
Venemaal ja Austrias.

Seni oli Terel õigus toota ja müüa Lactobacillus fermentum ME-3 bakterit sisaldavaid piimatooteid ainult Eestis. «Tahame selle aasta lõpuks saavutada Dr Helluse ekspordis turuosa, mis oleks kolmandik tooteportfelli kogumahust,» rääkis AS Tere juhataja Ülo Kivine ajalehele Universitas Tartuensis.

Kivine tunnistas, et Dr Helluse sari on piimatööstuse toodeteportfellis tuntuselt esimene. Äsja võitis Helluse keefir Eesti parima toiduaine konkursil auhinna Parim toode tervisele.

„ Välismaal on inimeste huvi selle bakteri vastu tõusnud,” märkis Kivine. Ka TÜ tehnoloogiainstituudi innovatsioonikeskuse jurist Reet Adamsoo kinnitas, Tartu Ülikool teeb ME-3 alast koostööd mitmete teadusasutustega, huvi bakteri kasutamiseks on tundnud ka välismaised piimatoodete tootjad. Bakteri kasutamiseks on välja antud Eesti, Venemaa ja USA patendid, Euroopa patendiametis on taotlus menetluses.

Tere piimatööstuse toodetavad Dr Helluse kaubamärgiga jogurt, kohupiimakreem ja kefiir sisaldavad ülikoolist pärit tervislikku bakterit Lactobacillus fermentum ME-3, mille avastajateks ja edasi arendajateks on TÜ teadlased Marika Mikelsaar, Mihkel Zilmer, Tiiu Kullisaar, Heidi Annuk ja Epp Songisepp.

Kõnealune bakter on ainulaadne selle poolset, et temas on kombineeritud kaks poolt – ta on nii antimikroobne kui ka antioksüdatne. Seega on tal otsene hävitav mõju kahjulikele mikroobidele ja kasulik kaudne mõju inimorganismile. Uurimistöö bakteri uute omaduste väljaselgitamiseks kestab. Hiljuti leidsid teadlased bakteril uue olulise omaduse võimendada antibiootikumi toimet.

Sama bakteritüve sisaldavad funktsionaalseid piimatooteid võib leida ka Soome poelettidelt – Soomes on Tartu Ülikoolilt saanud litsentsi kaks ettevõtet. Soome ettevõte Osuskuunta Maitokolmio oli esimene tootja välisriigis, mille toode "Namis" sisaldab bakterit Lactobacillus fermentum ME-3.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2008, 16:12
Otsi:

Ava täpsem otsing