Järgmisel kümnendil võib kliima jaheneda

02. mai 2008, 20:02

Globaalne soojenemine võib järgmiseks
kümnendiks puhkusele minna. Väide põhineb ookeanivee tsirkulatsiooni iseärasuste
uurimisel. Pikemas perspektiivis peaks aga soojenemistrend jätkuma.

Jahenemise põhjusena tuuakse välja Golfi hoovuse nõrgenemine. Golfi hoovus toob sooja vett Atlandi ookeani keskosast Euroopasse ning viib jahenenud vee ookeani süvaosades tagasi ekvaatori suunas. Järgmisel kümnendil toimub aga teadlaste arvates hoovuse ajutine nõrgenemine, mis toob Euroopasse ja Põhja-Ameerikasse jahedama ilma. Selline olukord on ka minevikus regulaarselt aset leidnud, ütlesid ajakirjas Nature artikli avaldanud teadlased.

Eelmisel aastal avaldatud Rahvusvahelise valitsustevahelise kliimamuutuste paneeli (IPCC) raporti kohaselt ennustatakse atmosfääri keskmise temperatuuri soojenemist 1,1 kuni 6,4 °C võrra aastaks 2100. IPCC hinnangul soojeneb atmosfäär järgmise kümnendi jooksul 0,2 kraadi võrra.

Siiski on klimatoloogid rõhutanud, et soojenemine ei saa olema ühtlane protsess, pigem tuleb ette mitmeid pause ja tagasilangusi.

Ka uue uurimuse autorid soovivad rõhutada, et ei sea IPCC järeldusi kahtluse alla. „Me ei soovi öelda, et inimtekkeline kliimamuutus tuleb pehmemate tagajärgedega kui varem arvati,“ ütles professor Mojib Latif Leibnizi mereinstituudist.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. May 2008, 14:29
Otsi:

Ava täpsem otsing