Päikesepaneelide hind langeb

02. mai 2008, 09:13

Vastavalt analüütikute ennustustele muutub
päikeseenergia lähitulevikus palju odavamaks, sest paneelide valmistamiseks
kasutava räni nappus on peaaegu möödas. See võib viia järsu hinnalanguseni
lähima paari aasta jooksul, muutes elektrienergia hinna võrreldavaks
traditsiooniliste energialiikide hinnaga.

Töödeldud räni nappus on päikeseenergia hinna keskmisest elektrihinnast viimaste aastate jooksul palju kõrgemal hoidnud. Praegu on päikeseenergia tavapärastest allikatest pärit energiast rohkem kui kolm korda kallim, kirjutas Technology Review.

Kristalne räni on kaua aega olnud pooljuhtide tööstuse üks nurgakivi. Samal ajal on tegemist ka kõige levinumate päikesepaneelitüüpide põhimaterjaliga. Räni tootmise kiirus pole aga jõudnud päikeseenergia kasutamise kasvamise kiirusega sammu pidada. „Võimsuse lisamine võtab aega kaks-kolm aastat,” ütles analüütik Travis Bradford. Puudus on olnud nii suur, et ränihinnad on normaalsest tasemest üle kümne korra kõrgemale tõusnud, jõudes 450 dollarini kilogrammi kohta.

Ränitootmise lisavõimsus hakkab nüüd vaikselt käima minema. Kui 2005. aastal oli päikesepaneelide jaoks saadaval vaid 15 000 tonni räni, võib see number aastaks 2010 kasvada 123 000 tonnini. See aga lubab päikesepaneelide tootmist tunduvalt suurendada. „Praktikas tähendab see seda, et päikesepaneelide hinnad langevad järgmise paari aasta jooksul üsna järsult,” ütles Bradford.

Ettevõtte Photon Consulting analüütik Michael Rogol kirjutab oma raportis, et nõudlus päikesepaneelide järele tõuseb kiiresti vastusena isegi väikesele hinnalangusele, seetõttu peaks hinnalangus 2007. ja 2010. aasta vahel jääma vaid 20 protsendi raamesse. Teised aga arvavad, et nõudluse suurenemine ei jõua kiirelt langevate hindadega sammu pidada. Seda osaliselt seetõttu, et suur osa päikesepaneelide turust on loodud valitsuste toetuste najal, eriti riikides nagu Saksamaa ja Hispaania, ning sellise subsideeritud turu kasv on piiratud.

Hoolimata nõudluse kasvu kiirusest ennustab Bradford, et päikesepaneelide tootmine kahekordistub järgmise paari aasta jooksul iga aastaga.

Hiljutises ettekandes väitis Bradford, et aastaks 2010 võib päikesepaneelide hind võrreldes aastaga 2006. langeda poole võrra. Päikeserohketes piirkondades piisab sellest, et muuta päikeseenergia tavaliste energialiikidega konkurentsivõimeliseks. Selle tulemusena peaks ka turu nõudlus järsult suurenema.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. May 2008, 11:28
Otsi:

Ava täpsem otsing