Kas aedvilju peaks sööma toorelt?

06. mai 2008, 11:38

Küllap nii mõnelegi meist on kinnitatud, et
tooreste aedviljade söömine on eriti kasulik, sest keetmine ja küpsetamine
viivat neist toitaineid ja vitamiine välja. Kas see ka tegelikult on
nii?

Maailmas leidub palju inimesi, kes on põhimõtete pärast loobunud lihatoidust. Mõned arvavad, et isegi piimatoodete ja munade söömine rikub loomade õigusi. Kõige äärmuslikumaks näiteks on aga sellised taimetoitlased, kes söövad ainult tooreid puu- ja juurvilju. Seda põhjendavad nad mitmete kahtlase väärtusega teooriatega, kirjutas ABC.

Üks termodünaamika ja entroopia seadustega julmalt vastuollu minev teooria väidab, et „elavas toidus” olev energia on „kõige korrastatum” ning seetõttu „tervisele kõige kasulikum”. Teises teoorias väidetakse ekslikult, et toiduks kasutatavad organismid sisaldavad looduslike seedeensüüme, mis aitavad inimestel nende seedimist lihtsustada. Kuumutamine aga hävitavat need ensüümid ning seega raskendavat seedimist.

Üks väide on kõikides teooriates ühine – kuumutamisega eemaldatakse puu- ja aedviljadest vajalikud toitained ning muudetakse need raskemini seeditavaks, seega olevat toored viljad tervislikumad kui kuumutatud viljad.

Kui aga pisut süveneda toitumisteadusesse, võib lugeda hoopis teistsuguseid väiteid. Tegelikult muudab kuumutamine toitained hoopis kergemini seeditavaks ja seda mitmel viisil. Kuumutades murtakse maha toidus olevad füüsilised barjäärid, näiteks koored ja kestad, samuti lõhutakse rakud, mis muudab toitained kergemini ligipääsetavaks. Lisaks lõhutakse kuumutamisega suured seedumatud molekulid väiksemateks kergemini seeditavateks molekulideks. Ja lõpuks hävitatakse keetmisega mitmed toidus sisalduvad mürkained ja kemikaalid.

Kuumutamine vähendab tõepoolest köögiviljade C-vitamiini sisaldust, kuid ainult mingil määral. C-vitamiini võib peale selle saada ju ka puuviljadest. Üks uurimus näitas, et juurviljade kuumutamine isegi suurendab nende antioksüdantide sisaldust, ilmselt muutes need kergemini kättesaadavaks.

Vaid toorest toitu söövaid inimesi uurinud teadlased on leidnud, et nad on tavaliselt halvas toitumuses. Neil on vähenenud luumass, mis viib hilisemas eas luude hõrenemiseni. Lisaks on neil väiksemas koguses vajalikke kemikaale nagu vitamiini B12, rauda ning D-vitamiini. Ja kuigi nad söövad tavapärasest rohkem karotenoide, on neil sellest hoolimata madalam A-vitamiini tase, sest millegipärast on nende kehal raskusi karotenoidide muutmisega A-vitamiiniks.

Toorest toitu söövad inimesed väidavad, et nende teguviis on loomulik ja looduslähedane ning et just nii toitusid juba meie esivanemad. Selle väite tõestamiseks peab aga vaatama väga pika aja taha, sest arheoloogid on leidnud tõendeid toidu küpsetamise kohta juba ajast 700 000 aastat tagasi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. May 2008, 12:00
Otsi:

Ava täpsem otsing