Sampo Life: eestlased on valmis pensionil kulusid kokku tõmbama

Agnes Ojala 08. mai 2008, 15:15

Sampo Life'i jaanuaris korraldatud
omnibuss-uuringust selgus, et koguni 71% Eesti elanikest usuvad, et kulutavad
pensionil olles vähem või palju vähem kui praegu.

Täna esitles Sampo Life koos rahvastikuteadlase Kalev Katusega käesoleva aasta jaanuaris Baltikumis läbi viidud omnibuss-uuringut. Uuringu tulemustest lähtuvalt on Eesti elanikud valmis olemasolevatest elustandarditest pensionil olles loobuma.

Sampo Life'i juhatuse esimees Imre Madison märkis, et eestlasi iseloomustab sissekodeeritud arusaam, et pensionil olemine tähendab kokkuhoidu, kulude kärpimist ning kasinamat elustandardit. „Pensionil olles kulud mitte ei vähene, vaid asenduvad, näiteks suurenevad oluliselt ravimitega seotud väljaminekud. Lisaks sellele asendub regulaarse sissetuleku teenimise aeg täiendava tarbimisajaga, st et lisandub 8 tunni ulatuses vaba, n-ö kulutusaega," märkis Madison.

„Keskmise eluea näitajatele põhinevad hinnangud ei ole tänasel päeval täpsed. Müüt, et suur osa rahvastikust pensionieani ei ela, on tingitud eelkõige sellest, et aetakse segamini keskmine eluiga alates sünnihetkest ja keskmine eluiga alates pensionile jäämisest. Sisuliselt on tegemist aga kahe täiesti erineva asjaga," ütles rahvastikuteadlane Kalev Katus.

Uuringust selgus, et nooremad ja vähemharitumad on märksa optimistlikumad ja leiavad, et saavad pensionil olles kulutada rohkem. Kõige optimistilikum vastaja on uuringu tulemuste järgi linnas (v.a Tallinn) või maal elav, põhiharidusega alla 20aastane töötu Eesti mees, kellele ei meeldi rääkida oma sissetulekutest.

Ebareaalsed ootused pensioniea osas on seotud suuresti ka haridustasemega. Mida madalama haridustasemega, seda julgemad on prognoosid ka väljaminekute suhtes: 22% põhiharidusega inimestest leiab, et kulutab rohkem, samas kui kõrghariduse puhul on sama näitaja 8%.

Kõrgem positsioon karjääriredelil vähendab optimismi pensioniaja ees võrreldes tänasega: töötuid, kes arvavad end kulutavat rohkem, on kolm korda enam kui samal arvamusel olevaid juhte.

Uuringust selgunud tulemuste osas tegi Sampo Life'i juhatuse esimehele Imre Madisonile muret ka asjaolu, et liiga palju on neid inimesi, kes ei ole teemat enda jaoks läbi mõelnud. „Kõikide vastanute seas on lausa 16% neid, kes antud teemal seisukohti ei oma. Omakorda väljendub selles näitajas inimeste teadmatus investeerimis- ja pensionitoodete osas. Kindlasti saavad kõik enda tuleviku elustandardit ise parandada alustades võimalikult varakult pikaajalise regulaarse säästmisega, et tagada endale seeläbi väärikas vananemine," ütles Madison.

Turu-uuringute AS poolt läbi viidud uuringus osales Eestist 1008 vastajat vanuses 15-74 eluaasaastat. Silmast silma intervjuu viidi läbi vahemikus 17.-30. jaanuar 2008.

SE Sampo Life Insurance Baltic on 1999. aastast Eestis tegutsev ettevõte, mis kuulub Soome finantskontserni Sampo. Sampo Life on keskendunud pikaajaliste säästmis- ja investeerimistoodete pakkumisele. Tegevuste efektiivsemaks muutmise eesmärgil ühendati Sampo Life elukindlustusseltsid Baltikumis ning alates 2007. aastast tegutseb Eestis esimene euroopa äriühing SE Sampo Life Insurance Baltic peakontoriga Eestis ning filiaalidega Lätis ja Leedus.

SE Sampo Life Insurance Baltic kliendivarade maht oli 2008. aasta I kvartali lõpuks 1,9 miljardit krooni ja seltsi lepingute portfellis oli 44 000 elukindlustuslepingut. Sampo Life turuosa oli märtsi lõpu seisuga Baltikumis 15,3% omades sellega Baltikumis kolmandat turupositsiooni.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. May 2008, 16:18
Otsi:

Ava täpsem otsing