Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Inimesed, kes töötavad suuga

    Te võite ainult soovida, et teil oleks nii maitsev töö kui siin loos vaadeldavatel inimestel. Olgu, tegelikult asi siiski nii magus pole, kuigi minagi alguses nii arvasin.
    Kui uskuda purgisuppide poolest tuntud ettevõtte Salvesti peatehnoloogi Marika Kraminit, pole degustaatoriamet nii kerge midagi. "Öeldakse jah, et lihtne, aga tegelikult see nii pole," räägib naine, jättes mulje, et igaüks sellega hakkama ei saaks, umbes nagu keevitamisegagi. "Ka maitsemeel väsib ja siis ei tule õigeid vastuseid," märgib Kramin, kelle sõnul kuulub Salvesti degustaatorite gruppi kümme inimest nii tootearendusest, juhtkonnast kui ka müügimeeskonnast. Alati samad inimesed.
    Süsteem on lihtne: toode tehakse valmis, inimesed aetakse kokku, maitsmine läheb lahti, antakse tagasisidet ning kui tarvis, lähevad kokad kööki tagasi ning teevad uue toote. "Igaüks maitseb oma tempo järgi, kiirustada ei saa," selgitab degustaator, andes mõista, et igaüks mälub ja mõtleb, kui kaua tahab. Väljasülitamist tuleb harva, kui üldse ette. "Üritame maitsmistega mitte liiale minna."
    Maitsemeele "puhtana" hoidmise abinõudena loetleb Kramin, et enne degusteerimist ei tohiks suitsetada, kohvi juua ega liiga tugeva odekolonniga üle pingutada. Kui juba maitsmiseks läinud on, aitavad tavaline vesi ning teravate toitude puhul sai suu eelmise toote maitsemälestusest puhtaks pühkida ning uut vastu võtta. "Teinekord tehakse ühest tootest kolm-neli varianti valmis, mille seast valitakse parim," ütleb tehnoloog.
    A. Le Coqi laboratooriumi juhtaja Marika Külm räägib, et kokku on firmas õllemaitsjaid kolmekümne ringis. "Eelkõige on vaja motivatsiooni, sest degusteerimine on selline tegevus, millele peab suutma keskenduda," räägib 15aastase staažiga maitsja. Kõik degusteerimisrühma liikmed on saanud Külma sõnul väljaõppe. Kord käis koolitaja tehases jutustamas, teinekord on tellitud õpe ka Maaülikoolist. "Koolituse käigus on võimalik ära testida põhimaitsete tundlikkus. Ei saa olla sellist asja, et põhimaitseid ei tunne. Samuti ei tohi olla värvipime," räägib Külm, kes pärimise peale märgib, et kord kukkus inimene ühe maitsega ka korra testis läbi, kuid tiimist siiski sulge sappa ei saanud.
    Naljaga pooleks küsin, kas mõnele degusteerijale õllemaitsmine liiga palju meeldima pole hakanud. "Ei, selliseid asju pole meil juhtunud, et keegi oleks alkohoolikuks muutunud," naerab Külm.
    Maitseid on tegelikult väga vähe. Maitseid ei tunne inimesed rohkem kui magus, soolane, hapu, vürtsikas, mõru ja siis veel mahlakus. Rohkem ei olegi. Kõik muu, see keeruline pool, mis ümber teema põimub, on lõhnad. Kui me sööme-joome, siis me tajume seda kõike ninakanali epiteelrakkude kaudu. Tihti inimesed ütlevad, et nad tunnevad leiva maitset või maasika maitset - tegelikult on need kõik lõhnad.
    Autor: Gert D. Hankewitz
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Saunumi käive kasvas, kahjum kahanes
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.