Reede 21. oktoober 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Saudi Araabia suurendab naftatoodangut

18. mai 2008, 13:40

Maailma suurim nafta eksportija Saudi
Araabia on otsustanud naftatoodangut juunist 300 000 barreli võrra suurendada,
tõstes päevase tootmismahu 9,45 miljonile barrelile.

Otsus on analüütikute sõnul seotud USA presidendi George W. Bushi isikliku pöördumisega Saudi Araabia kuninga poole ning USA mõjukate kongresmenide ähvardusega peatada 1,4 miljardi dollariline relvamüügitehing Saudi Araabiale.

Nafta hind kerkis reedel juba peaaegu 128 dollarile barrelist, kuid langes veidi teate peale, et Saudi Araabia tootmist suurendab.

Hinnahüppe tingisid reedel nii investeerimispanga Goldman Sachs prognoosid, et nafta hind võib juba juulis kerkida 141 dollarile barrelist, kui kartused, et Hiina suurendab nafta kokkuostu, kuna mitmed riigi hüdroelektrijaamad said maavärinas kannatada.

Saudi Araabia teatas oma otsusest alles pärast seda, kui kuningaga kohtunud George W. Bush oli lahkunud. See jättis USA riigiametnikud rumalasse olukorda, kuna ajakirjanikele oli teada antud, et Saudi Araabia ei tule USA soovidele vastu. Nii kirjutas Wall Street Journal kurjas juhtkirjas, et üks USA president ei peaks sel moel Saudi Araabias kerjamas käima.

George W. Bush ütles hiljem Saudi Araabia otsust kommenteerides, et 300 000 lisabarrelit on liiga vähe ega aita USAs kütuse hinda alla tuua.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. May 2008, 13:38
Otsi:

Ava täpsem otsing