Pühapäev 4. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Viis asja, mida me enam ei vaja I: Suguorgan ninas

20. mai 2008, 11:06

Rudimendid on tänasel päeval suuremal või
vähemal kasutuks muutunud kehafunktsioonid, mis täitsid kunagi meie jaoks
olulist rolli. Tuntuim rudiment on ussripik, kuigi küsimus, kas see ikka on
rudiment, püsib endiselt lahtisena.

Asjaolu, et me kanname endaga kaasas relikte oma evolutsioonilisest minevikust on teadlastele pakkunud pikka aega huvi. Värske New Scientist toob ära viis näidet organitest, mis meil on endiselt olemas, aga mis suure tõenäosusega rudimendid.

Vomeronasaalne ogan

Närilistel, aga ka teised imetajad eritavad keemilisi signaale - feromoone, mis annavad infot nende soo ja paljunemisvõime kohta. Ainete eesmärk on mõjutada teiste loomade käitumist.

Feromoone avastavad spetsiaalsed retseptorite süsteem – vomeronasaalne organ, ka Jacobsoni organ, mis asub ninakoopas ja suulaes. Kuigi enamikul täiskasvanutest on ninas olemas miski, mis meenutab vomeronasaalset organit, ei kahtle Florida ülikooli närviteadlane Michael Meredith, et tegu on jäänukiga.

„Kui vaadata selle anatoomiat, siis need rakud ei meenuta teiste imetajate vomeronasaalse organi sensorrakke,” ütles ta. „Pole ka närvikiude, mis seda organit ajuga ühendaks.” Geneetikud on näidanud, et inimese vomeronasaalne organ ei funktsioneeri. Kõik geenid, mis kodeerivad selle ninapiirkonna rakupinna retseptoreid on tegelikult mitteaktiivsed pseudogeenid.

Kuid mida siis arvata teadusavastusest, mille kohaselt inimesed endiselt reageerivad mõnedele feromoonidele? Põhja-Carolinas asuva Duke’i ülikooli teadlase Larry Katzi juhtimisel töötanud rühm leidis, et nii nagu vomeronasaalne organ ise, reageerib tegelikult kogu hiire haistmine feromoonidele. Kui sama peab paika ka inimese puhul, siis eksisteerib võimalus, et me eritame endiselt feromoone, mõjutamaks teiste käitumist, kuid ei kasuta enam vomeronasaalset organit, et neid feromoone ära tunda. Selle töö teeb ära haistmismeel tervikuna.

Loe edasi: Kananahk

Tarkusehambad

Sabakont

Darwini köbruke

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. June 2008, 11:48
Otsi:

Ava täpsem otsing