Vanajuur: mina ei taha odavat parlamenti ja pankurit

Agnes Ojala 21. mai 2008, 15:48

Sampo Panga personaal- ja jaepanganduse
juht Tõnu Vanajuur ei oska enda sõnul küll täpselt öelda, kust alates kaotab
fondihaldurite töö tulemuslikkuse, kuid sarnaselt rahvaesindajatele riigikogus
ei poolda ta ka liiga odavaid fondide valitsemistasusid.

„Küsimus ei ole mitte lineaarses matemaatilises arvutuses, kust tuleb piir, kust alates fondihaldurite tootlikkus langeb. Tõmbaksin siin paralleeli parlamendiliikmete palkadega. Mina olen valmis avalikult deklareerima, et ei taha odavat parlamenti, sest see on allikas korruptsiooniks ja muudeks kahtlase väärtusega tegudeks. Sama kehtib ka pankades. Discounter-tüüpi varahaldus ei ole jätkusuutlik,“ rääkis Vanajuur.

„Siis on tulemus see, et tootlus ei tule kõige kabedam. On see motivatsiooni teema või midagi muud, aga tootlus saab olema selline, mis meele mõruks teeb. Seetõttu peab fondide valitsemistasu olema õiglane,“ lisas ta.

Vanajuur tunnistas, et ei ole ise välja arvutanud, kui suured tasud olema peaksid – kas on optimaalne tänane, praegusest poole või kolmandiku võrra väiksem tasu –, aga kindlalt on Sampo esindaja veendunud selles, et tänases olukorras vajab süsteem korrastamist.

„Sampo on alati ja ka ma ise olen positiivselt meelestatud asjade üle, mis muudavad turu läbipaistvamaks, korrastatumaks, mis aitavad kaasa olulise süsteemi, nagu seda on kogumispensionide süsteem, muutumisele paremaks kui see täna on,“ sõnas Vanajuur.

Sampo Panga hinnangul on süsteemi start olnud hästi kiire ja edukas ning inimesed on selle kenasti vastu võtnud. „Kõigile on muutunud loomulikuks osaks see, et igakuisest sissetulekust osa läheb fondi, keegi ei pane tähelegi, et säästusumma arvelt ära läheb. Ja mida selgemaks ja paremini reguleerituks muutuvad reeglid teenusepakkujatele, seda meeldivam on süsteemis osaleda ise kliendina ja klienditeenindust juhtiva inimesena,“ lisas jaepanganduse juht.

Samas märkis Vanajuur, et praegusel kujul on fondide ümber toimuv pressis selgelt üle paisutatud. Tema sõnul ei saa olla nõus sellega, et kõik on väga kallis ja et kurjad pankurid nöörivad inimestelt seitse nahka.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2008, 17:58
Otsi:

Ava täpsem otsing