Süsinikust nanotorukesed võivad põhjustada kopsuvähki

22. mai 2008, 16:04

Nanotehnoloogia sümboliks kujunenud
süsiniku nanotorukesed võivad sisse hingatult olla sama ohtlikud kui asbest,
näitab sel nädalal ajakirjas Nature Nanotechnology avaldatud
uurimus.

Uuriti, kas spetsiifilist tüüpi nanotorukesed võivad põhjustada mesotelioomi – kopsuvähki, mis võib välja kujuneda alles 30-40 aastat peale kahjuliku materjaliga kokkupuutumist. Tulemuse näitasid, et pikad õhukesed mitmekordse seinaga nanotorukesed, mis näevad asbesti moodi välja, käituvad kopsus samamoodi kui asbest, kirjutas Physorg.

20 aastat tagasi avastatud nanotorukesi on peetud 21. sajandi imematerjaliks. Nendest valmistatud materjal on kerge kui plastik ning tugevam kui teras. Nanotorukeste rakenduste hulka võiksid kuuluda uut tüüpi ravimid, energiasäästlikud patareid ja tuleviku elektroonikaseadmed. Nende avastamisest saadik on tuntud aga muret nanotorukeste võimalike terviseriskide pärast, mis võivad õõnestada nende turupotentsiaali.

Asbesti laiaulatuslikku kasutamist on peetud üheks ajaloo suurimaks tervisekatastroofiks. Selle kasutamise tõttu tekkinud haigused on nõudnud paljude inimeste elu ning neelanud tohutult raviraha.

Uurimuse kaasautor, Suurbritannia Aberdeeni ülikooli professor Anthony Seaton selgitas: „1950. ja 1960. kasutusele võetud asbesti põhjustatud vähk põhjustab probleeme ilmselt veel mitmete aastakümnete jooksul, kuigi asbesti kasutamine 25 aastat tagasi järsult vähenes. Kuigi on põhjust uskuda, et süsinikust nanotorukeste kasutamine ei pruugi olla ohtlik, tuleks kindlasti hoolitseda selle eest, et neid tootmis-, kasutamis- ning ladustamiskohtades sisse ei hingataks. Samuti ei tohiks kokku hoida nanotorukeste ohutust uurivate teadustööde pealt.”

Edinburgi ülikooli professori Kenneth Donaldsoni juhitud uurimisrühm analüüsis pikkade ja lühikeste nanotorukeste ning pikkade ja lühikeste asbestikiudude võimet kutsuda esile patoloogiline vastus, mis on teadaolevalt eelneb kopsuvähile. Materjal süstiti hiirtesse. “Tulemused olid üheselt mõistetavad,” ütles Donaldson. “Pikad õhukesed nanotorukesed mõjusid samamoodi kui pikad õhukesed asbestikiud.”

Asbestikiud kahjustavad kopse, sest nad on piisavalt õhukesed, et tungida sügavale kopsu, kuid samas piisavalt pikad, et panna vastu kopsu loomulikule puhastusmehhanismile, millega kopsu sattunud võõrosakesed eemaldatakse.

Donaldson rõhutab, et vastuseta küsimusi on veel palju. „Me ei tea veel, kas süsinikust nanotorukesed levivad õhus ning on sissehingatavad või kas nad kopsu jõudnuna liiguvad ka tundlikesse piirkondadesse. Kui neid aga sinna piisavas koguses peaks sattuma, on võimalik, et mõnel inimesel kujuneb välja vähk – võib olla alles kümneid aastaid peale sissehingamist.”

Donaldsoni sõnul on oluline aga tähele panna ka fakti, et lühikesed või kõverad nanotorukesed ei käitunud asbesti-sarnaselt. „Tegelikult on see uurimus hea, mitte halb uudis. See näitab, et süsinikust nanotorukesi saab valmistada ohutult.”

Süsinikust nanotorukesed on ühe aatomi paksusest grafiidilehest moodustunud silindrid. Nad võivad moodustuda nii ühest ainsast grafiidikihist kui ka paljudest kontsentrilistest kihtidest, moodustades mitmekordsete seintega torukesed. Kui nanotorukese diameeter on mõnest nanomeetrist kümnete nanomeetriteni, võivad nad olla sadu või isegi tuhandeid nanomeetreid pikad. Süsinikust nanotorukesi valmistatakse paljude erinevate vormidena, mis erinevad kuju, aatomite paigutuse ning erineva hulga lisatud kemikaalide poolest. Kõik need omadused võivad mõjutada nanotorukeste mõju inimeste tervisele ja keskkonnale.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. June 2008, 10:49
Otsi:

Ava täpsem otsing