Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Märt Vooglaid - Uuel ringil

    "Ma arvan, et Tallinna börs on püksid täis teinud," teatas Märt Vooglaid vaid loetud päevad tagasi Äripäevale - börs oli otsustanud, et Vooglaiu ettevõtte Manutent võlakirjad on investoritele liiga riskantsed ning esitas firmale täiendavaid nõudmisi.
    "See on pastakast välja imetud, need on kõik asjad, mis neil tegelikult on olemas," pidas Vooglaid börsi nõudmisi ebaõiglasteks.
    Vaid kaks aastat tagasi tunnistas majandusväljaanne Äripäev Manutendi 2005. aasta edukaimaks ettevõtteks, kust Vooglaid võttis dividendidena välja 75 miljonit krooni, võites selle summaga Ekspressi dividendisaajate TOPi.
    "Ma võtsin selle raha isiklikuks tarbimiseks," tunnistas ärimees toona Ekspressile, "me ei ole selles elus nagu rahvastepalli kaptenid, kellel on kaks elu. Meil kõigil on vaid üks elu."
    Ja seda elu tundus Vooglaid nautivat täiel rinnal. Nagu ajakirjandusest läbi vilksas, nautis ta seda elu tihtipeale oma Hispaania villas, mis mõned aastad tagasi oma 90 miljoni kroonise hinnaga elevust tekitas.
    Nii hakkabki paljudel fotodel silma rohkem Vooglaiu tugev päevitus kui mees ise.
    Nüüd on seis märkimisväärselt nutusem - mullu teenis Manutent kasumit vaid 17 miljonit krooni. See saavutati peamiselt tänu tütarfirma OÜ Tammelaane müügile 38 miljoni krooni eest. Kasvas ka laenukoormus ja panditud varade maht.
    Peterburi hotelliehitus näib venivat ja veebruaris rammis sealsesse kontorisse sisse miilits, kes viis kaasa posu dokumente.
    Vooglaiu sõnul otsisid võimuorganid piraattarkvara, kuid kuna kõik oli korras, anti asjad tagasi ja kedagi vahi alla ei võetud.
    Lisaks soovis Vooglaid võlakirjade abiga rahastada Peterburis asuva hotelli ehitust, kuid nagu juba mainitud, börs pidas Vooglaiu plaani liialt riskantseks.
    Vooglaid ise Äripäevaga suhelda ei taha. "Äkki saate mõne peigmehega kokku, sisustaksite oma aega mõistlikumalt," ei soovi ta pikalt vestelda.
    "Teie olete kindlasti tore inimene, aga nii kaua, kui teie kolleegid ei õpi tundma majandust…
    Praegu teil on ju sama asi, kui mina räägiksin lillede tolmlemisest ja jube targalt. Ma ju ei tee seda, ma ju ei lähe botaanikaajakirja kirjutama," on Vooglaid ärritunud.
    "Teie väljaandega ei taha ma üldse suhelda, kui te sellist möga kirjutate ja ainult skandaale korraldate. Teate, tütarlaps, kirjutage mida tahate," sõnab Vooglaid üsna rahulikul ja omamoodi isegi sõbralikul toonil, soovib mulle kena päeva ja katkestab kõne.
    Kümme aastat tagasi, kui Vooglaid elas läbi talle kuulunud Läätsa kalatööstuse ja Viru Ranna pankroti, mees nii bravuurikas ei olnud ning päris teda intervjueerida soovinud Äripäeva ajakirjanikult hoopis: "Miks te tahate kirjutada luuserist?"
    Väljavõte Äripäevas 1999. aasta jaanuaris ilmunud persooniloost.
    Vooglaid sukeldus ärimaailma ajal, kui tema eakaaslased veel kohusetundlikult koolipinki nühkisid. Tema eestvedamisel tekkis Kuressaare kesklinna Saaremaa esimene valuutapood.
    Kui valuuta teenimisest energilisele mehele väheks jäi, asus Vooglaid koos Ösel Foodsiga esmalt Eestist ja siis Koola poolsaarelt Soome Marli tehasele marju viima. Et aga autod Soomest tühjalt tagasi ei sõidaks, alustati suhkruimporti.
    Mahlakontsentraatide ja suhkru maksuvaba müük sularaha eest tõi hästi sisse. Vooglaiu hulgifirma Oska Kaubanduse ASi Viru tänaval asuva kontori ees seisis tollal üks Tallinna uhkemaid Mercedeseid.
    Vooglaiu õnnestumine oli kommivabriku Kalev ülestöötamine.
    Pärast tema asumist ettevõtte etteotsa hakkasid kasum ja müük kiiresti kasvama. Varsti soetas Vooglaid Kalevile tütarettevõtted Kaliningradis, Moskvas ja Vilniuses. Praeguseks on Kalev küll 26protsendilisest osalusest Leedu magusavabrikus Vilniaus Pergale loobunud.
    Vooglaiu ärid hakkasid kiiva kiskuma pärast taandumist Kalevi nõukogust mullu kevadel. Lahkumise põhjuseks nimetab mees soovi tõsiselt kalaäriga tegelema hakata.
    Vooglaiu kinnisvarafirma Falgi Vara pidi Kiievis hakkama ärimeestele elamis- ja tootmisruume vahendama. Äri ei läinud käima ja nüüdseks on ettevõtte kogu vara võlgade katteks Hansapangale panditud.
    "Ukrainas läks tõepoolest täie hooga vastu taevast," nendib Vooglaid.
    Ukrainasse Hoiupanga tütarpanga loomise plaani luhtudes jäi Vooglaid ilma ka Ukraina panga juhi kohast.
    Järgmisena kavatses mees ühendada Saaremaa Läätsa kalatööstuse ja ASi Viru Rand ning teha neist Baltimaade parima kalatööstuse aastakäibega miljard krooni.
    Plaani rikkus Venemaa finantskriis, praeguseks on mõlemad tööstused pankrotistunud.
    Vooglaiu investeerimisfirma Herald Holding on tegevust lõpetamas. Viimase põntsu pani Viru Ranna pankrotist saadud 20-30 miljoni krooni suurune aktsiakahju. Ettevõttele kuulus Viru Rannast veerand.
    Vooglaiu vallandatud Viru Ranna endise juhatuse esimehe Endel Pilderi sõnul asus mees firmat juhtima eesmärgiga teenida kiiresti suurt raha.
    Kevadel, kui Vene turg andis esimesi hoiatavaid märke ja oleks pidanud kulusid kärpima, osteti Mercedeseid ja toodi ettevõttesse Tallinnast kalleid spetsialiste. "Ta tuli ja küsis, kas mul kaater on," meenutab Pilder.
    Vooglaid müüs kuue miljoni kroonise kaatri Sophie II sügisel.
    "Siis, kui tulid raskused," kommenteerib ta. Mehe kasutatud miljonikroonine must Mercedes ei sõida Tallinna ja Toila vahet alates oktoobrist.
    Avalikkuse eest kõrvale hoidev Vooglaid ei tundu oma ebaõnne eriti üle elavat ja mõtleb välja uusi äriprojekte. "Enne paari kuud ei võta midagi ette, vaatan, kuidas muutub majandusolukord," lisab Vooglaid.
    Märt Vooglaid on selline positiivne, sõbralik ja sõnapidaja Saaremaa mees. Ta on muhe, teeb nalja, on rõõmsameelne ega vingu. Ta on selline inimene, kellega kokku saades ei lähe tuju halvaks. Isegi kui tal on keerulisemad ajad - ja ma ei ütle, et need keerulised ajad on tal praegu. Ta küll ütleb, kui on mure südamel, aga ei virise.
    Kas tal on ka vaenlasi…? Ma arvan, et ainult nendel, kes on mökud, pole vaenlasi. Märt kindlasti möku ei ole. Ta on üks neist, kes on aktiivne ja ettevõtlik ning üritab midagi ära teha. See on Eestis suur asi. Ettevõtlikke inimesi on meil vähem, kui peaks olema. Märt on kindlasti üks neist.
    Märt on action-vend. Kui keegi suudab niimoodi järjekindlalt halbadest aegadest välja ujuda, siis on ta ikka karastunud inimene. Halvad ajad teevad ju inimese tugevamaks.
    Märt ei ole selline põdeja tüüp, ta jagab ära, kust maalt on turg muutunud ja tuleb teha otsus, mis edasi saab. Ta on otsustaja, kes ei hoia asjadest kümne küünega kinni. Samas mõistab ta, et ei tohi nutma jääda. Pigem ikka õudne lõpp kui lõputu õudus.
    Mina toon Märti alati teistele juhtidele eeskujuks. Kui me temaga koos äri ajasime, siis nõukogu koosolekutel oli tal alati hästi palju asju, mida ta tahtis linna pealt kokku osta, ja samas ka palju asju, mida ta tahtis maha müüa. Tal on hea nina.
    Suhtlen temaga aktiivselt ka tenniseplatsil, ma kipun rohkem peale jääma, aga ega temaga lihtne ole. Tennises näeb kõik inimese isikuomadused ära - kas ta on rohkem agressiivne või alandlik. Märt on suhteliselt agressiivne ja valmis oma õiguste eest võitlema.
  • Hetkel kuum
Peaasi, et silm säraks ja pirn põleks
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuuleaktsiatele hakkab peatselt puhuma pärituul
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Politseijuht: nõrkustele keskendumine teeb keskpäraseks
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Ärimehed tegid vanast koolihoonest suure hooldekodu
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Pinged Lähis-Idas: Iraan sattus rünnaku alla
Reede varahommikul andis oli Iraanis kuulda plahvatusi ja õhutõrjet töötamas, vahendab välismeedia.
Reede varahommikul andis oli Iraanis kuulda plahvatusi ja õhutõrjet töötamas, vahendab välismeedia.