Laupäev 25. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

BÖRS: investeerimispank võib Saku aktsiatega makse optimeerida

27. mai 2008, 13:34

Täna kell 10.16 vahetas 74 miljoni krooni
eest omanikku 380 000 Saku aktsiat. aripaev.ee hinnangul on tõenäoline, et
tehingu taga oli ING Luxembourg, kes ostis tagasi aktsiad, mis ta eelmisel nädal
ära müüs.

Eelmisel kolmapäeval toimus tehing täpselt sama suure hulga aktsiatega, kogu paki hind oli siis 78 miljonit krooni, seega hinnavahe umbes 4 miljonit krooni. 21. mail vahetas Tallinna börsil omanikku 380 000 Saku õlletehase aktsiat hinnaga 204 krooni (13,1 eur) tükk. Aktsiaraamatu alusel kattus see enam-vähem ING Luxembourg kontol olevate aktsiate arvuga, mis moodustab 4,7 protsenti kõikidest Saku aktsiatest.

Äripäeva analüütik Tõnis Oja kirjutas eelmisel nädalal, et ehkki 2005. aastal kehtima hakanud seadus peaks takistama maksude optimeerimist nii, et juriidiline isik müüb aktsiad ajutiselt füüsilisele isikule, kes dividendidelt tulumaksu ei maksa ja hiljem aktsiad odavamalt tagasi ostab, ei paista see osade välisfondide puhul paika pidavat. Seaduse kohaselt peab üks tehingutest (kas müük või aktsiate tagasiost) olema sooritatud vähemalt 30 päeva enne või pärast dividendide väljamaksmise päeva.

Nimelt müüs Harju Elektri üks institutsionaalseid investoreid investeerimispank ING Luxembourg mõni päev enne dividendide nimekirja sulgemise päeva aktsiad (ilmselt) SEB kauplemiskontole ja ostis need paar päeva hiljem tagasi. Eile sooritati analoogiline suurtehing 380 000 Saku Õlletehase aktsiaga. Arvestades, et selline kogus aktsiaid on ING Luxembourgi kontol, on ülimalt tõenäoline, et ka selle tehingu eesmärgiks on maksude optimeerimine. Saku Õlletehase dividendiõiguslike aktsiate nimekiri fikseeritakse 28. mail.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. May 2008, 12:07
Otsi:

Ava täpsem otsing