ÜRO raport: Balkan on Euroopa ohutuim kant

29. mai 2008, 20:14

Balkanimaades kasvanud stabiilsus on seal
oluliselt alandanud kuritegevust ning see on madalam kui Lääne-Euroopas, näitas
ÜRO allasutuse värske raport.

ÜRO narkootikumi- ja kuritegevusbüroo (UNOCD) uuring lükkab ümber stereotüüpe piirkonnast kui vägivalla ja organiseeritud kuritegevuse pesast. Need eelarvamused on suuresti kujunenud Jugoslaavia lagunedes tekkinud sõjaolukorra põhjal, mil õitsele lõi ka kuritegevus. "90ndatel Balkanimaid vaevanud nõiaring, kus poliitiline ebastabiilsus tõi kaasa kuritegevuse või vastupidi, on katkenud," ütles UNODC tegevjuht Antonio Maria Costa. Ta nimetas siiski potentsiaalselt ohtlikuks sealseid äri, poliitika ja organiseeritud kuritegevuse tugevaid seoseid.

Regioonis toimus 1998. aastal 2185 mõrva, 2006. aastal 1130 2002. aastal mõrvade arvult 100000 elaniku kohta oli Albaania samal tasemel USAga, Horvaatias juhtus neid vähem kui Suurbritannias. Rumeenias oli ses osas turvalisem kui Šveitsis või Soomes.

Regiooni riikides oli Lääne-Euroopast madalam varavastaste kuritegude hulk. Kagu-Euroopas esineb sissemurdmisi kaks korda ja röövimisi 15 korda harvemini. Langenud on ka Balkani riikide kodanike hulk, kes istuvad Lääne-Euroopa vanglates.

Sellise tendentsi jätkumist võib ennustada, kui riigid ei komista kogu muus maailmas kuritegevusele viivatel riskifaktoritel: massiline vaesus, tulude ebavõrdsus, kiire linnastumine ja noorte laialdane tööpuudus, kirjutas raport.

Narko-, relva- ja inimkaubandus läbi Balkani on vähenemas, ent siiski liigub sealt läbi suur osa Lääne-Euroopasse saabuvast heroiinist: umbes 100 tonni aastas.

UNOCD juhi Costa sõnul peaks Balkanimaade prioriteet number üks olema võitlus korruptsiooniga, et tagada enda usaldusväärsust investorite silmis.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. May 2008, 20:12
Otsi:

Ava täpsem otsing