BÖRS: Merko ei jaga dividende, et likviidsust säilitada

03. juuni 2008, 15:03

Merko aktsionäride korraline koosolek
kinnitas täna otsuse, et Merko jagatakse sama skeemi alusel nagu Viisnurk ning
kasumit seetõttu ei jaotata, et likviidsus säiliks.

AS Äripäev osales Merko aktsionäride koosolekul kui 60 aktsia omanik. Merko sai möödunud aastal 545 miljonit krooni puhaskasumit, ent seda otsustati aktsionäridele mitte jaotada, Merko finantsjuht Alar Lagus vastas aktsionär Äripäev küsimusele, et otsus dividende mitte maksta on kaudselt, - ent mitte otseselt! - seotud ettevõtte jagunemisega, selleks et säilitada firma likviidsust.

Koosolekul osalejad, keda peale juhatuse liikmete sai kahe käe sõrmedel üles lugeda, olid kõikide otsustega nõus, ainult Äripäev jäi kõigis küsimustes erapooletuks.

Samuti jäeti samaks nõukogu liikmete tulemustasude maksmine. Koosoleku juhata küsis, kas aktsionär Äripäev soovib teha ettepaneku nõukogu liikmeid täiendavalt premeerida. Sellist soovi siiski ei tekkinud.

Ettevõtte jagamine otsustati teha Viisnurgaga sarnase skeemi alusel: jagamise käigus eraldatakse firmast suurem osa varasid ja kohustusi ning antakse üle loodavasse ettevõttesse. Järelejäänud osa jääb börsile ja muudab oma ärinime. Uueks nimeks saab AS Järvevana. Aksionäridele võrdub üks aktsia ühe uue firma aktsiaga. Merko aktsiaga saab tõenäoliselt kaubelda juba juuli keskel, kui saadakse finantsinspektsiooni ja Tallinna börsi nõusolekud.

Seega jätkab Merko tegevust ning jätab maha üksikud varad ja kohustused ehk siis maadevahetuse kriminaalasja ning 250 miljonit krooni, mis läheb võimaliku trahvi maksmiseks.

Aktsionär Äripäeva küsimusele, mida selle rahaga seni tehakse, vastas Lagus, et seda hoitakse üleöödeposiidis ning ei investeerita kuhugi. Toomas Annus, kes ütles koosoleku jooksul ainult ühe lause märkis seepeale käreda häälega: "Eks ma vaatan, mis ma sellega teen."

Audiitori hinnangul ei muutu töötajate ning aktsionäride jaoks sisuliselt midagi ning Merko jätkab oma tegevust. Laguse sõnul on nende käes 6,1 protsenti Eesti Ehitusturust, mis on Eesti ehitusfirmadest kõige suurem osa. Ettevõtte eesmärk on laiendeda, et pool ettevõtte kasumist tuleks väljastpoolt Eestit.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. June 2008, 18:13
Otsi:

Ava täpsem otsing