Statoil saadab tuulikud merre ujuma

05. juuni 2008, 12:18

Idee senisest sügavamas mereosas
paiknevaist tuulegeneraatoritest tuli reaalsusele suure sammu lähemale, sest
StatoilHydro ja Siemensi koostöös ehitatakse Norra ranniku lähedale esimene
katseline ujuv tuulik.

StatoilHydro panustab ligi 800 miljonit krooni, et panna Siemensi ehitatud tuulik 200 meetri sügavuses meres elektrit tootma. Tavalised merre paigutatavad tuulikuid ei ehitata sügavamasse vette kui 20 meetrit. Elektrit peaks Norra lõunatipu lähedale ehitatav 2,3 megavatise võimsusega tuulik hakkama tootma 2009. aasta sügiseks, kirjutas Technology Review.

Võrreldes siiani merre ehitatud tuuleparkidega on tuuliku võimsus väike ning ka majanduslikust tasuvusest pole mõtet rääkida, kuid projekti edukuse korral võiks ta olla suunanäitajaks. StatoilHydro asepresidendi Anne Strømmen Lycke sõnul jääb madalaveelisi kohti järjest vähemaks. „Nad on kas juba kasutuses või siis on tuulikute ehitamisele väga tugev vastuseis. Lisaks polegi paljudes kohtades sobivat madalaveelist rannikut, näiteks Californias, Jaapanis ja Norras,“ ütles ta.

Siemensil ja Statoilil on ette näidata väga palju kogemusi, mis annab neile eelise teiste väiksemate ettevõtete ees, mis on samuti hakanud sarnaseid mõtteid hauduma. Statoili lahendus põhineb naftaplatvormide ehitamise käigus omandatud kogemustel. Tuulik püsib 165 meetri pikkusel poil, mis on mere põhja ankurdatud kolme trossi abil. Poile toetub Siemensi ehitatud tuulik.

StatoilHydro loodab, et järgneva kahe aasta jooksul suudavad nad koguda piisavalt andmeid, et optimeerida trosside ja ankrute suurust ning seega hinda alla viia. Kiirema tasuvuse võrreldes maismaale paigutatud tuulikutega peaksid andma ka ühtlasem ja tugevam tuul. Võrreldes maapealse keerutava tuulega on merel tuul tunduvalt püsivam.

Lycke sõnul on süvaveetuulikud esialgu kallid ega ole majanduslikult tasuvad, seetõttu ootavad nad, et valitsus ulataks oma abistava käe. Pikas perspektiivis näevad nad sellisele lahendusele aga tulevikku. „Muidu poleks ju mingit mõtet sellise projektiga tegeleda,“ ütles Lycke.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. June 2008, 11:37
Otsi:

Ava täpsem otsing