NASA teadlased leidsid meetodi maavärinate ennustamiseks

06. juuni 2008, 14:19

NASA teadlased arvavad, et nad on lähedal
läbimurdele, mis annab lõpuks inimkonna käsutusse vahendi maavärinate
ennustamiseks.

Teadlaste sõnul on võimalik täheldada selget seost elektrilise häirituste vahel atmosfääris ning sellele järgneva maavärina vahel. Just selline signaal eelnes ka paari päeva jooksul enne hiljutist maavärinat Hiinas, kirjutas BBC.

NASA teadlased koostöös Suurbritannia kolleegidega tahavad nüüd luua satelliitidel põhineva eelhoiatussüsteemi, kuid suur osa teadlaskonnast on esialgu nende avastuse suhtes skeptiline.

„Ma usun, et suudame tõestada selge seose olemasolu peatse maavärina ja teatud elektriliste signaalide vahel atmosfääris,“ ütles NASA teadlane Minoru Freund.

Elektrilised signaalid saadi ionosfäärist, mis on maapinnast kõrgemal kui 50 kilomeetrit asuv päikesetuule poolt ioniseeritud atmosfääri kiht. Maavärina eel on satelliidid paljudel juhtudel täheldanud elektronide ja teiste laetud osakeste tiheduse suurt muutlikkust ionosfääris.

Ühe uuringu käigus uuriti mitmekümne aasta vältel rohkem kui sadat üle viiemagnituudilist Taiwanil toimunud maavärinat, mille tekkekoht, ehk hüpotsenter asus vähem kui 35 kilomeetri sügavusel. Peaaegu kõigil juhtudel eelnesid maavärinale ka häiritused ionosfääris.

Minoru sõnul võiks hoiatussüsteemi kaasata ka teisi indikaatoreid, mille hulgas võiksid olla näiteks suurenenud infrapunakiirgus maavärina epitsentrist enne maavärinat ning samuti anomaaliad madalsageduslikus elektri- ja magnetväljas.

Nende hüpoteeside väljamõtlejaks ongi peamiselt Minoru ning tema isa Friedemann Freund, kes töötab samuti NASA heaks. Nende arvates on kivimid nagu elektrilaengut tootvad patareid, mis laetakse neid survestavate tektooniliste jõudude poolt.

Seda hüpoteesi on teiste teadlaste poolt ägedalt kritiseeritud, kuid kuuldavasti on NASA tegemas ettevalmistusi, et saata tulevikus orbiidile vähemalt kolmest satelliidist koosnev hoiatussüsteem, mis edu korral aitaks päästa igal aastal tuhandete inimeste elu.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. June 2008, 11:37
Otsi:

Ava täpsem otsing