Teder tahab poliitilise välireklaami täielikku keeldu kaotada

Mariliis Pinn 09. juuni 2008, 17:34

Õiguskantsler Indrek Teder on seisukohal,
et aktiivse valimisagitatsiooni ajal poliitilise välireklaami täielik
keelustamine ning piirangute rikkumise eest vastutuse sätestamine on
põhiseadusega vastuolus.

Õiguskantsler saatis täna riigikogule ettepaneku viia Euroopa Parlamendi valimise seaduse, kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse ja riigikogu valimise seaduse vastavad sätted kooskõlla põhiseadusega, teatas õiguskantsleri büroo.

„Poliitilist välireklaami tuleb valimiste ajal teha mahus, mis ei muudaks seda valijale tülgastavaks. Kuid piirangud peavad olema mõistlikud ja saavutama tulemuse, riivamata liigselt põhiseaduslikke õigusi,“ rõhutas Indrek Teder. „Poliitilise välireklaami täieliku keelustamise näol on tegu õige eesmärgi nimel vale vahendi valikuga,“ ütles õiguskantsler.

Õiguskantsler leidis nimetatud seadusi analüüsides, et need on vastuolus põhiseadusega osas, milles keelustavad täielikult aktiivse agitatsiooni ajal poliitilise välireklaami ning näevad ette vastutuse poliitilisele välireklaamile kehtestatud piirangute rikkumise eest reklaami tellijale, vahendajale, tootjale, avalikule esitajale, üldsusele näitajale ja üldsusele ülekandjale.

„Välireklaami keelustamise eesmärgid on lõppeesmärgina kantud väga olulisest demokraatia tugevdamise ideest,“ tunnustas õiguskantsler. „Välireklaami täieliku keelustamisega püüti vältida praktikas esinenud gigantomaaniat nii reklaamide suuruse kui mahu osas, mis on igati õige lähenemine. Läbi valimiskampaania kulude vähendamise on soovitud vähendada raha osakaalu poliitilise võimu saavutamisel, samuti suurendada sisulise poliitilise argumentatsiooni osakaalu. Kindlasti on vaja ka vabastada avalikku ruumi liigsest välireklaamist, mis võib tekitada avalikkuse vastumeelsust poliitilise reklaami ja poliitika vastu tervikuna,“ hindas Indrek Teder.

„Kuna seadusega keelustatakse ainult üks reklaamivorm, siis võib tegemata poliitiline välireklaam lihtsalt üle kanduda teistesse reklaamikanalitesse või nihkuda keeluajast varasemale ajale. Lõpptulemusena ei pruugi väheneda valimiskampaania kulud ja raha osakaal poliitilise võimu saavutamisel ning ka valijaga tehtav sisuline töö tegelikult ei parane,“ ütles Teder.

„Samas aga sekkutakse intensiivselt valimisõigusesse - just aktiivse valimisagitatsiooni ajal, kui inimestel on huvi poliitiliste seisukohtade vastu, piiratakse nii valijate õigust infot saada kui ka kandidaatide õigust infot anda. Lisaks toob piirangu rikkumine kaasa ka väärteokaristuse. Seega on valitud vahend, mis riivab intensiivselt põhiõigusi, kuid ei pruugi soovitud ja õigeid eesmärke reaalselt kaasa tuua,“ selgitas õiguskantsler. „Seetõttu ei ole välireklaami täielik keelustamine mõõdukas ja põhiseadusega kooskõlas olev vahend.“

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. June 2008, 18:33
Otsi:

Ava täpsem otsing