Maailma suuruselt kolmas vihmamets hävimas

11. juuni 2008, 13:03

Satelliitpildid näitavad puutumatuid Paapua
Uus-Guinea vihmametsi aastal 1988 ning tühje raielanke aastal 2002. Pildid
avaldati sel nädalal osana uuest uuringust.

Praeguses tempos jätkates kaob 2021. aastaks 53 protsenti riigi vihmametsadest, mis on suuruselt maailma kolmas puutumatu vihmametsaala. Uuest uuringust selgus, et 1972. ja 2002. aasta vahel on hävitatud kaheksa miljonit hektarit metsa, kirjutas National Geographic.

"Varem arvati, et Paapua Uus-Guineas metsi ei raiuta või kui, siis väga vähesel määral,” ütles uurimus üks autoritest, Paapua Uus-Guinea ülikooli teadlane Phil Shearman. „Meie uurimus näitab, et tegelikkus on sellest kaugel – me kaotame vihmametsi sama kiiresti kui Kongo või Amazonas.”

Koos puudega kaovad ka ainulaadsed loomad ning rohttaimed. Kuna puud seovad ka kasvuhoonegaasi, süsinikdioksiidi, võib metsade hävitamine kiirendada globaalset soojenemist.

Austraalia looduskaitseametnik Lee Tan lisas: „Võime kindlalt ennustada, et kui veel metsi langetatakse, kaasneb sellega erosioon ja maalihked, liikide hävimine ja teised katastroofid. Kardame, et metsad hävitatakse enne, kui me neid üldse tundma õppida jõuame.”

Paapua Uus-Guinea ametnikud tegid ettepaneku, et metsade säilitamist võiks toetada rahvusvaheline üldsus. Lisaks tehti ettepanek, et metsade raiujad võiksid iga langetatud puu asemele istutada kolm uut.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. June 2008, 11:47
Otsi:

Ava täpsem otsing