Pensioniealised tohtrid jätavad tööturule augu

11. juuni 2008, 07:49

Numbrid tervishoiuameti järelevalveosakonna
juhataja Peeter Mardna käes on kõike muud kui optimistlikud - järgmise viie
aasta jooksul võtab stetoskoobi kaelast ja läheb pensionile 900 arsti, juba
praegu töötab tervishoiuasutustes 860 üle 63aastast tohtrit.

Negatiivse pealekasvuga erialasid on terve hulk ja pole teada, kui suur osa 385 sellel aastal lõpetavast residendist otsustab kodumaise haiglatolmu oma jalgelt pühkida, kirjutas Ketlin Beljajev Meditsiiniuudistes.

Suurimat põuda võib ennustada just lähiaastateks, sest 1995-1998 võeti Tartu Ülikooli riigieelarveliselt vastu vaid 70 arsti aastas.

Nüüd peab sotsiaalministeeriumi, Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ja Eesti Arstide Liidu vahel sõlmitud konsensusleppe järgi aastatel 2006-2010 arstide iga-aastane koolitustellimus olema 140 põhiõppe õppekohta ning residentuuri koolitustellimus 125 õppekohta.

"Kuna lähiaastatel väheneb arstide arv umbes 500 võrra isegi juhul, kui mujale tööleminek lakkab, tuleb kasutada iga arstiabi kättesaadavust parandavat meedet," märkis arstide liidu president Andres Kork. Tema sõnul oleks üks varuväljapääs patsiendi võimalus saada plaanilist arstiabi ELi riikides - haigekassa maksaks teenused Eestis kehtiva hinnakirja alusel ja hinnavahe jääks patsiendi kanda.


Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. July 2008, 11:28
Otsi:

Ava täpsem otsing