Pühapäev 4. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Seminar: pistis süütegu ka erafirma juhatuses

11. juuni 2008, 17:09

Advokaadibüroo Ruus Koch Vabamets
vandeadvokaat Taivo Ruus rääkis Äripäeva seminaril peamistest juhatuse liikme
süütegudest, mis seoses seadusemuudatusega võivad laieneda ka teistele ettevõtte
töötajatele.

Ruusi sõnul karistusseadustikus juhatuse liikmete kuritegude määratlemisele pühendatud terve omaette peatükk, mis möödunud aasta 15. märtsil sai täiendusi: lisaks ametiisikule saab süütegusid nüüd ka erasektoris tegutsevale juhatuse liikmele kohaldada. Nendeks on karistusseadustikus paragrahvid 293-299, kus käsitletakse pistise võtmist ja andmist, altkäemaksu vahendust, andmist, mõjuvõimuga kauplemist ning ametialast võltsimist.

Ametiisiku määratlus, keda seadusmuudatus lubab karistada, ütleb, et vastutaja ei pea olema tippjuht, vaid määratlus lähtub sellest, kui inimene osales protsessis, kus ta sai otsuse tegemise protsessi sisuliselt suunata ning sellega seadust rikkuda.

Olulisemad erasektoris üldiselt toime pandud süüteod on raamatupidamise kohustuse rikkumine, maksejõuetuse põhjustamine, vara varjamine pankroti- või täitemenetluse korral, pankrotiavalduse esitamata jätmine, maksude maksmisest kõrvalehoidumine suures ulatuses ja maksukelmus suures ulatuses.

Äriühinguga seotud kuriteod on kirjas karistusseadustiku paragrahvides 377- 381, maksualased süüteod laiuvad sama seaduse paragrahvis 389, pankroti- ja täitemenetlusalased süüteod 384-385.

Äripäeva seminaridest saad rohkem teada siit.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. June 2008, 21:13
Otsi:

Ava täpsem otsing