Kolmapäev 7. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Mikko võitleb blogide vastu

12. juuni 2008, 11:29

Hiljuti parlamendi kultuurikomisjonis Eesti
sotsiaaldemokraadi Marianne Mikko koostatud raport soovitab määratleda
veebipäevikute pidajate õigusliku staatuse.

Veebipäevikud on üha tavapärasem eneseväljendusvahend nii ajakirjanike kui ka eraisikute jaoks, kuid nende autorite ja avaldajate staatust, sealhulgas õiguslikku staatust, ei ole määratletud ega veebipäevikute lugejatele selgitatud, vahendas Euroopa Parlamendi uudiste portaal.

"Me ei näe veebipäevikute pidajaid kui ohtu," kommenteeris raportöör Marianne Mikko, endine ajakirjanik. "Samas võivad nad oluliselt kübersfääri reostada. Siiamaani on blogisfäär olnud heade kavatsuste keskkond ja suhteliselt aus tegevus. Samas on vaid aja küsimus, kui veebipäevikud saavad kohaks, mida madalamate väärtustega inimesed kasutavate enda huvides. Saame juba niigi kübersfäärist palju rämpsposti, vale- ning halvakavatsuslikku informatsiooni."

Mikko seletas, et on erinevaid blogijaid: ühed kasutavad seda isiklikumat laadi päevikuks, pannes kirja päevasündmusi ja mõtteid ning teised teevad blogis avalikult poliitilist kampaaniat. Samas on ka varjatuid eesmärke - mõned veebipäevikute pidajad maksavad teistele oma blogide kirjutamise eest. "Me ei tea, millise blogiga tegu on, segadus on tohutu. Ma arvan, et avalikkus on ikka veel väga usalduslik blogide suhtes."

Veebipäevikute staatuse küsimus on osa kultuurikomisjoni raportist nimega "Massiteabevahendite koondumine ja mitmekesisus Euroopa Liidus", milles palutakse tungivalt komisjonil ja liikmesriikidel tagada massiteabevahendite mitmekesisus ning kõikidele ELi kodanikele juurdepääs vabale ja mitmekülgsele meediale. Raport soovib liikmesriikides luua sõltumatud meedia ombudsmani ametikohad.

Muuhulgas ütleb raport, et veebipäevikud põhjustavad ebakindlust seoses sõltumatuse, usaldusväärsuse, teabeallikate kaitse, eetikakoodeksite rakendamise ja vastutusega kohtuprotsessi korral. Seetõttu soovitavad kultuurikomisjoni liikmed selgitada veebipäevikute õiguslikku või muud staatust ning julgustavad nende vabatahtlikku märgistamist vastavalt autorite ja avaldajate erialastele ja majanduslikele kohustustele ja huvidele.

Belgia parlamendiliige Ivo Belet (PPE-DE) arvab seevastu, et veebipäevikud ning kasutajate loodud infosisu panustab meediamaastikule elavust ja värskust. "Neid ei tohiks piirata. Mõned õiguslikud küsimus on muidugi üleval, aga küsivad sobivat lahendust."

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. June 2008, 13:47
Otsi:

Ava täpsem otsing