Teisipäev 6. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Kindlustaja: ka Eestis on juba juhatuse liikmete vastustus kindlustatud

Mariliis Pinn 13. juuni 2008, 16:02

Kui seni levis arvamus, et Eestis ei saa
juhatusel liikme vastutust kindlustada, tegelikult on see võimalik juba
viimased kümme aastat.

Aon Eesti Kindlustusmaakleri kliendihaldur Kristo Ristikivi sõnul on Aon tegelenud Eestis juhatuse liikme vastustuse kindlustamisega Eestis juba kümme aastat. „Sama kaua või veel kauemgi on Eesti ettevõtjad sellised lepinguid sõlminud,“ lisas ta.

Siiski möönis Ristikivi, et siine kindlustus ei ole 100% sama, mida rahvusvaheliselt pakutakse. „Võtame näiteks korterikindlustuse analoogi. Kui sa Eestis oma korteri kindlustad, saad paketis varga ja tulekahjukindlustuse. Kui Soomes kindlustad, siis on paketis näiteks ka see, et kui sa midagi korterist suvilasse viid, siis need asjad on ka seal kindlustatud,“ selgitas ta.

Kuigi Eesti juhid ei tunneta veel vastutust nii selgelt kui näiteks USA ametivennad, on viimase poole aastaga huvi sellise kindlustuse vastu kasvanud. „Kui pool aastat tagasi tegin nädala või kahe nädala jooksul ühe pakkumise, siis nüüd tuntakse selle vastu mitu korda nädalas huvi,“ lisas Ristikivi.

„Paljud juhid ei tunneta Eestis riski ja vastutust. Ei ole olnud ka selliseid suur avalikke kaasusi, kus juhatuse liikmelt on kahju sisse nõutud,“ seletas ta. Näiteks tõi ta kümne aasta taguse Tallinna Farmaatsiatehase juhtumi, kus firma juhid väitsid, et Moskvas on tootmine, mida tegelikult ei olnud. „See on klassikaline juhtum,“ sõnad Ristikivi.

„Seda kindlustust ei reklaamita, sest reaalselt ostetakse seda siiski juhtimisvigade vastu,“ põhjendas ta, miks sellest laialdaselt midagi ei teata.

Kui eraisikust juhatuse liikmele esitatakse näiteks aktsionäride poolt nõue, siis kindlustus tasub selle nõude, kui see on põhjendatud, kuid eelkõige tasutakse Ristikivi sõnul õigusabi kulud, mis näiteks USAs küündivad 7 miljoni kroonini.

Kindlustusekspert arvab, et tegelikult on see kindlustus väga levinud ja enamikul börsifirmadel on see kindlasti olemas. „Ka Äripäeval on kindlasti selline kindlustus. Kõikidel suurtel rahvusvahelistel ettevõtetel on ja see katab ka 100% tütarettevõtteid, kuigi kohapealsed juhid ei pruugi sellest midagi teada. Kindlasti on ka selline poliis Eesti suurettevõtetel,“ lisas ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. June 2008, 17:59
Otsi:

Ava täpsem otsing