Laupäev 3. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Rootsi pankadel tuleb laks Balti riikides vastu võtta – Goldman Sachs

16. juuni 2008, 12:50

Rootsi pankade laenukahjud Balti riikides
kasvavad veel oluliselt, kuid see „laks” tuleb vastu võtta, sest laenukraanide
järsk kinnikeeramine tooks Balti riikide majanduste kollapsi, hoiatab suurpank
Goldman Sachs.

Kinnisvarahindade ja sellega ka pankade tagatiste väärtuse vähenemine on tavaolukorras pangale signaal laenuandmist koomale tõmmata. Swedbankil ja SEB-l, millel on turul väga suur osakaal, tuleks laenuandmist siiski jätkata,” ütles intervjuus Rootsi päevalehele Dagens Nyheter Goldman Sachs Asset Management haldur Suneil Mahindru.

„Balti riigid sõltuvad täielikult sellest, et Rootsi pangad laenuandmist jätkavad, ehkki varade väärtuse osas valitseb suur ebakindlus. Laenukraanide liiga järsk kinnikeeramine tooks Balti riikide majanduste kollapsi,” ütles Suneil Mahindru.

Suneil Mahindru hinnangul on pangad oma laenukahjumeid prognoosides liiga optimistlikud. Rängema kriisi puhul võib tõenäoline protsent olla ka 3-4%, ütles ta.

Eesti Pank avalikustas täna prognoosi, kus viivislaenude osakaal jätkab kasvu ning võib aasta lõpuks küündida 1,5-2,6%le kogu väljastatud laenude hulgast. Tuleval aastal võib protsent tõusta 3,1%le. Keskpank ei näe halbade laenude osakaalu kasvust ohtu finantssüsteemile, sest pangad on piisavalt tugevad. "Varasemate aastate kasumite talletamine omavahendites on tõstnud pankade kapitaliseeritust ning see võimaldab neil kasvavate laenukahjumitega toime tulla," märkis keskpank.

Samal seisukohal on Rootsi pankade kohta täna raporti avaldanud reitinguagentuur Fitch, mis prognoosib küll kõhnemaid aastaid, kuid hindab pangad piisavalt tugevaks.

„Regiooni suurpankadel on majanduse kasvuväljavaadete halvenedes väga raske saavutada samasugust kõrget tulusust nagu 2006. ja 2007. aastal,” ütles Fitch Financial Institutions Group juht Alexandre Birry. Samas kiitis ta pankade tõhusat riskijuhtimist ning tulude ja kulude hajutamist. „Lisaks on pankadel õnnestunud 2007. aasta suvel finantsturgudel puhkenud kriisis kindlustada finantseerimine, olgugi kõrgema hinna eest,,” ütles Alexandre Birry.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. June 2008, 17:53
Otsi:

Ava täpsem otsing