Ministeerium varjab hankel kaotanute andmed

17. juuni 2008, 07:21

Septembris tõmbab rahandusministeerium
riigihangetele koti pähe ja salastab riigihangete registris info hanke kaotanud
pakkujate kohta.

Selle aasta septembris on rahandusministeeriumil kavas teha registri aruande vormi sisse muudatus, nii et nähtaval on ainult hanke võitnud firma andmed, teiste hankel osalenud firmade andmeid näha ei saa. Rahandusministeeriumi ajendasid andmete varjamisele pakkumise kaotanud ettevõtted.

"Initsiatiiv tuli ettevõtjatelt, kes pöördusid riigihangete ameti poole pretensiooniga, et nad ei soovi näha avaldatuna avalikus registris andmeid enda kohta, eelkõige seda, miks nende pakkumist ei tunnistatud vastavaks," ütles rahandusministeeriumi halduspoliitika osakonna nõunik Aime Võsu. Tema sõnul tuginetakse ametliku väljaande edastamise osas ELi nõuetele, mis ei nõuagi kõikide osalejate andmete avalikustamist.

Sellega, et muudatus vaba konkurentsi salvaks ja süsteemi läbipaistmatuks muudaks, Võsu ei nõustunud.

"Kindlasti ei takista ega kahjusta sellise informatsiooni avaldamata jätmine konkurentsi," sõnas Võsu, kelle hinnangul on Eestis informatsioon hangete kohta vägagi avalik.

Huvitaval kombel oli aga nimetatud piirang üllatus riigihangete ameti peadirektorile Ülo Sarvele. "Sellest kuulen mina küll esimest korda," sõnas Sarv, kes oli just vastupidisel seisukohal. Ministeeriumi sõnul aga oli just Sarvelt tulnud salastamise mõte.

"See on turuanalüütiliselt ja konkurentsiaspektis ikka väga vajalik info," selgitas Sarv. Teabe salastamisel nägi ta vaid tumedat tulevikku.

Andmete varjamist ei pidanud põhjendatuks ka Eesti Ehitusettevõtjate Liidu juhatuse liige ja NCC Ehitus ASi juhatuse esimees Toomas Aak. "Ehitajad ei saa ju kotis töötada," sõnas Aak ega mõistnud, kelle huvisid muudatus teenib. "Kui üleüldse andmeid ei saa, siis oled nagu infosulus. Mina ei näe ühtegi põhjust, miks peaks selle ära kaotama või kelle huve see teenib," ütles Aak, kes isegi kaotajana pidas positiivseks, kui saad vaadata, kelle vahele oma pakkumisega jäid. Kuigi juba praegu pole võimlik riigihangete registrist vaadata teiste osalejate pakkumisi, saab veel tuvastada osalenud firmasid ja nende saatust. Muutuse jõustumisel jääb aga avalikuks üksnes osalenute arv.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. June 2008, 07:18
Otsi:

Ava täpsem otsing