Nordea läheb tagatisvara kallale 90 päeva möödudes

18. juuni 2008, 15:36

Nordea Pank paneb kontaktivõimetu või
tühje lubadusi andnud laenuvõtja tagatisvara sundmüüki, kui laenaja on
pangale võlgu olnud üle 90 päeva.

Nordea Panga krediidijuht Ivar Kallast ütles aripaev.ee-le, et enne laenulepingu lõpetamist otsib pank tagasimaksetega võlgu jäänud kliendiga korduvalt kontakti.

"Esmalt saadame kolme kuu jooksul kolm meeldetuletavat kirja ning samaaegselt püüame saada kliendiga ka isikliku kontakti - rääkida temaga kas telefonitsi või leppida kokku kohtumine. Tavaliselt on inimesed ise koostööaltid ning huvitatud lahendusi leidma ja ettepanekuid vastu võtma, mistõttu reeglina jõutakse selles faasis ka kompromissini," rääkis Kallast. Meeldetuletuskirjad saadab Nordea Pank postiga.

"Protsess jätkub vaid juhul, kui inimesega on võimatu kontakti saada, klient annab pidevalt katteta lubadusi, ei näita mingeidki lahenduse otsimise märke ega aktsepteeri ka panga pakutavaid lahendusi," lisas Kallast.

Nordea Pank tohib ühepoolselt laenulepingu üles öelda, kui võlgnevus läheb üle 90 päeva. Kui rahalistesse raskustesse sattunud klient tuleb pangale piisavalt vastu, lubab pank laenuvõtjal endal tagatist müüa.

"Nii on juhtumeid, kus tagatis on kauem üleval," ütles Kallast. "Seega, sundmüük on tõepoolest viimane ja erandlik abinõu nende klientide puhul, kes on olnud juba pikemat aega võlgu, st üle 90 päeva, ega otsi ka lahendusi tagasimaksevõimaluste leidmiseks."

Nordea Pank pole senini võlgnevusi inkassofirmadele müünud, kuna peab end sissenõudmises efektiivsemaks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. July 2008, 11:32
Otsi:

Ava täpsem otsing