NASA plaanib Päikest külastada

19. juuni 2008, 12:06

Enam kui 400 aasta jooksul on teadlased
Päikest uurinud kaugelt eemalt. Nüüd on NASA aga lõpuks otsustanud minna pisut
lähemale.

"Esimest korda on plaanis külastada elavat, hingavat tähte,” ütles NASA teadlane Lika Guhathakurta. "Tegemist on seni uurimata Päikesesüsteemi piirkonnaga, seega on võimatu ennustada, mida kõike me sealt avastada võime.”

Missiooni nimi on Solar Probe+. Tegu on kuumakindla kosmoselaevaga, mis peaks sisenema sügavale Päikese atmosfääri, kus saaks uurida näiteks päikeseloiteid ja magnetismi. Uurimisretk võib alata juba 2015. aastal. Seitsme aasta pikkuse missiooni käigus loodetakse leida vastused kahele suurele astrofüüsika saladusele ning teha lisaks veel palju muid avastusi, kirjutas Science Daily.

Praegu on kosmoselaev alles väljatöötamisel. „Tööd on veel palju, kuid asi on väga põnev,” ütles Guhathakurta. NASA tarvis ehitab laeva valmis John Hopkinsi ülikooli rakendusliku füüsika laboratoorium, mis on uurimislaevade saatmist Päikese poole juba katsetanud. Laev MESSENGER sooritas oma esimese möödalennu Merkuurist 2008. aasta jaanuaris. Sarnaseid kuumakindlaid tehnoloogiaid plaanitakse kasutada ka Solar Probe+ kindlustamiseks.

Solar Probe+ jõuab lähimas punktis Päikesest kõigest seitsme miljoni kilomeetri kaugusele. Nii lähedalt vaadeldes paistab Päike 23 korda suurem kui Maa taevast. Sellisel kaugusel peab laev toime tulema 1400 kraadise kuumusega ning lisaks veel enneolematute kiirguskogustega. Energiat saab laev muidugi Päikeselt endalt.

Kaks kõige olulisemat saladust, mida laev lahendada võiks, puudutavad Päikese krooni kõrget temperatuuri ning päikesetuule arusaamatut kiirendust.

Kui panna termomeeter Päikese pinnale, näitaks see umbes 6000 kraadi. Intuitsioon põhjal võiks eeldada, et Päikesest eemale liikudes temperatuur langeb – tegelikult aga hoopis tõuseb. Päikese välimises atmosfääris – kroonis – on temperatuur miljoneid kraade kõrge. Seda kõrget temperatuuri ei suudeta seletada isegi 60 aastat peale selle avastamist.

Päike sülitab välja kuuma laetud osakeste tuult kiirusega miljoneid kilomeetreid tunnis. Seda tunnevad kõik planeedid, komeedid ja asteroidid. Kummalisel kombel ei puhu tuuled kuigi tugevasti Päikese pinna lähedal, samas planeetide juures on tuul selgesti tuntav. Seega peab vahepeal asuma miski, mis annab tuulele suure kiirenduse. Aga mis?

"Et neid saladusi lahendada, peab Solar Probe+ Päikese krooni sisenema,” ütles Guhathakurta. "Sealt leiame vastused oma küsimustele.”

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. July 2008, 17:00
Otsi:

Ava täpsem otsing