Arenguabistajad süüdistavad Eestit jalalohistamises

Mariliis Pinn 01. juuli 2008, 07:57

Eesti ei suuda ilmselt täita ELis võetud
kohustust kulutada 2010. aastaks 0,17 prot shy;senti oma rahvamajanduse
kogutulust aren shy;gu shy;abile ja lähtub vaeseid maid toetades liialt enda
huvidest, seisab värskes Euroopa Komisjoni rahastatud raportis.

Valitsusväliseid ühendusi koondava Concordi raport «No Time to Waste: European governments behing schedule on aid quantity and quality» («Aega raisata ei saa: Euroopa valitsused on abi kvantiteedi ja kvaliteedi osas graafikust maas» – toim) meenutab, et kahe aasta pärast peaksid 12 ELi uusliiget andma arenguabiks 0,17 ja vanad riigid 0,51–1 protsenti RKTst, kirjutas Postimees.

Küsimusele, kas üks või teine riik võiks sihile jõuda, annab see vastuse: «jah», «tõenäoline», «vähetõenäoline» või «ei». Ainus kindel «jah» on Hollandil, Läti puhul peetakse 0,17 protsenti võimatuks, Eestile on sama hinnang «ebatõenäoline» ja Leedule «tõenäoline».

Raporti koostamisel osalenud ActionAidi esindaja Laura Sullivani sõnul seisab Eesti hinnangu taga peamiselt tõsiasi, et siin pole paika pandud arengukava, kuidas lubatuni jõuda.

Välisministeeriumi pressiesindaja Lauri Matsulevitš viitas sügisel valitsuskabinetis arutatud dokumendile «Eesti EL poliitika 2007–2011», see seab soovituslikuks eesmärgiks, et arenguabi moodustaks 0,17 protsenti RKTst aastaks 2011.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. July 2008, 14:43
Otsi:

Ava täpsem otsing