Esmaspäev 5. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

'L'amour' - tundeküllaselt ja armastusega

Kersti Inno 04. juuli 2008, 00:00

Mõlemad prantslased on hinnatud muusikud, kes esinenud nii solistidena kui ka maailma parimate barokkansamblite koosseisus. Barokkoboe mängija Rafael Palacios on meie muusikutega varemgi koos musitseerinud. Tema soovitusel on armastuskantaatide kava solistiks kutsutud barokklaulule spetsialiseerunud prantsuse sopran Agn?s Alibert.

Kantaat sulnile sopranile on kauneim muusikavorm väljendamaks õrnu tundeid. Kavas "L'amour" on selgelt tajutav itaallaste ja prantslaste temperamendi erinevus, mis väljendub ka armastuses ja lembemuusikas erinevalt. Kui itaallased purskavad oma emotsioonid välja, siis prantslased ei ütle kunagi midagi otse. Prantslased võtavad appi Kreeka mütoloogia: õitseva nooruse kehastuse Hebe ja metsanümf Süürinksi kurva saatuse, kui ta himura Paani eest põgenedes muutus pillirooks. Itaallased ei vaja piltlikke legende, poeesia ja muusika kajastavad otseselt nende tundeid õrnast lootusest tulise armujoovastuseni.

Kava liigendavad Prantsuse ja Itaalia kantaadid. Koos nende miniatuursetele ooperitele sarnanevate kammermuusikapaladega ootab ees põnev rännak - alates Paani ja Süürinksi tundlikust ja peenest müütikamaailmast Michel Pignolet de Montéclair' kantaadis ning Sébastian Le Camus' valuliselt meeleheitlikest kaebelauludest kuni tarmuka, virtuoosse ja lootusrikka Angelo Domenico Lignani kantaadini "Chi sa dove é la speranza" sopranile ja solo-oboele ning kirgedest kantud palani "Mi palpita il cor", mille on loonud saksa helilooja Georg Friedrich Händel oma Itaalias viibimise ajal.

Armastusest ja kirgedest tulvil vokaalnumbreid tasakaalustavad instrumentaalsed soolopalad, sealhulgas Alessandro Scarlatti tuntud klavessiinipala "La Folia".

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:54
Otsi:

Ava täpsem otsing