Prantsusmaa kütusemaksu alandamise mõte ei leia toetust

08. juuli 2008, 17:38

Tänasel Euroopa Liidu rahandusministrite
kohtumisel oli laual taas ELi eesistujariigi Prantsusmaa ettepanek mootorikütuse
käibemaksule lagi kehtestada, et kütuse kallinemist veidigi ohjata.

See ei leidnud toetust.

„Tõdesime, et kõikvõimalikud maksumeetmed ei ole edasiviiv tee,” ütles rahandusminister Ivari Padar Brüsselis pärast kohtumist. „On selge, et kütuse hinnad jäävadki kõrgeks. Tänapäeval tuleb tõsiselt vaadata ikka energia säästu poolt,” jätkas ta.

Samas ütles Padar, et kui juba nafta ümber arutatakse, siis tuleb "pilti võtta" ka gaasi hind, mis samuti on teinud "suuri jõnkse". Tuleb vaadata, kus on sellise hinna põhjus, et võimalikult välistada spekulatsiooni võimalused. "Ja muidugi ka diktaadi," lisas ta.

Välisagentuurid tsiteerisid Saksamaa rahandusministrit Peer Steinbrücki, kes samuti Prantsusmaa ettepanekuga ei lepi.

„Saksamaa on lühiajaliste maksumeetmete vastu, mis ei võimalda majandusel kõrgete kütusehindadega kohaneda,” ütles Steinbrück. „Meil tuleb endale aru anda, et energiasektoris on tegemist välise hinnašokiga, mida ei suuda mõjutada ei Euroopa Keskpank, Euroopa Liit ega üksikud liikmesriigid,” ütles Steinbrück. „Meil tuleb seda tunnistada, selle asemel, et inimestele tühje lubadusi jagada,” tsiteeris agentuur Reuters.

Küll aga otsustasid ministrid hakata iganädalaselt avalikustama ELi kütusevarude seisu, et turg oleks võimalikult läbipaistev.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. July 2008, 17:44
Otsi:

Ava täpsem otsing