Teisipäev 28. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Slovakid said teada oma krooni sidumiskursi

Sirje Rank 09. juuli 2008, 00:00

Rahandusministrid kinnitasid Euroopa Komisjoni ettepaneku siduda seni ujuvkursiga kaubelnud Slovakkia kroon tasemel 30,126 krooni eurost.

"Tänane debatt oli nii-öelda olukorra konstanteerimine," ütles Brüsselis rahandusminister Ivari Padar, kelle sõnul sisuliselt teema enam arutusel ei olnud.

Slovakkia läheb eurole üle sama keskkursiga, millega Slovakkia kroon on Euroopa vahetuskursi mehhanismis ehk nn euro eeskojas (mis peab demonstreerima valuuta stabiilsust) kaubelnud maikuu lõpust. Siis sai Slovakkia Brüsselilt loa valuuta 15 protsenti revalveerida ehk tugevneda lasta. Krooni revalveeriti ka 2007. aasta märtsis, toona 8,5 protsenti.

Slovakkia peaminister Robert Fico ei varjanud eilse otsuse eel, et soovinuks võimalusel veelgi tugevamat kurssi. "Tugev kurss on hea inimestele ja nende säästudele," ütles ta, hinnates väga heaks siiski ka eile lukku löödud taseme.

"Kauplesime välja kõige tugevama võimaliku kursi," kinnitas Slovakkia rahandusminister Jan Pociatek intervjuus Bloombergile. "Lahinguks ei läinud," märkis Padar.

Pociateki sõnul on kurss ettevaatav ning majanduse arenguväljavaateid arvestav. Samuti aitab see ohjata inflatsiooni, mis maikuus kiirenes 4%le.

Slovakkia edu ja Eesti ebaedu Maastrichti inflatsioonikriteeriumi täitmisel on ette heidetud Eesti praegusele valitsusele. "Seda edu on veel vara hinnata, kuivõrd sealne majandus peab nüüd uue keskkonnaga kohanema," ütles Eesti Panga rahapoliitika osakonna juhataja Ülo Kaasik.

Mingit imevitsa Padari sõnul slovakid ei kasutanud. "Eks see oli klassikaline - korras eelarvepoliitika, kontrolli all defitsiit ja kõik need teemad," ütles Padar.

UniCredit Groupi vanemanalüütik James Oates hindab Eesti ja Slovakkia kõrvutamise jaoks liiga erinevaks. Slovakkiasse on olnud tohutu elektroonika- ja autotööstuse investeeringute tulv, mis suurendas nõudlust Slovakkia krooni järele ning tingis selle tugevnemise.

Eesti häda on selles, et hinnad on kohati Euroopa tasemest kõrgemad. Eesti peaprobleem on töö tootlikkus, raiub Oates. Kui see ei parane, siis püsib surve devalveerimiseks, milleks sobiv aeg oleks eurole ülemineku hetk.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:38
Otsi:

Ava täpsem otsing