Läänemere ääres tegutseb ligi 200 kaubasadamat

15. juuli 2008, 18:47

Turu ülikoolis koostati põhjalik
inglisekeelne aastaülevaade Baltic Port List, mis kogub kokku rohkem kui 200
Lääne- ja Põhjamere sadamate kaubandusandmed ning ülevaate Läänemere
mereliiklusest.

Selline uuring on esimene omasugune ning tulevikus on eesmärgiks hakata teostama seda iga aasta kohta, värskendamaks andmeid Läänemere kaubaliiklusest. 2007. aastat käsitlev uuring ilmub selle aasta lõpupoole, kirjutab tänane Turun Sanomat.
Uuringu teostamine oli keerukas projekt mitte ainult andmete hulga poolest (andmeid saadi 186 Läänemere ja 29 Põhjamere sadama kohta), vaid ka seetõttu, et üheksas riigis paiknevatel sadamatel olid omad meetodid andmete salvestamise ja säilitamise kohta ning need pidi kõik muutma võrdlemiskõlbulikuks.
Muuhulgas selgus uuringust millist kaupa ja kui suures mahus Läänemere sadamates käideldakse. Lastid jaotati kolme liiki: vedeliklastid, kuivpuistlastid ja konteinerid. Kõige rohkem transporditakse vedelaid laste – näiteks naftasaadusi ja kemikaale. 30% kaupadest transporditakse erinevaid asju sisaldavate konteineritega – näiteks liiklusvahendid ja elektroonika. Neljandik lastidest on kuivpuistlastid – näiteks vili, silo, ehitusmaterjalid ja mineraalid.
Märgatav on ka veel see, et 13 suurimat sadamat käitleb rohkem kui poole kõikides sadamates käideldavatest lastidest.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. July 2008, 18:44
Otsi:

Ava täpsem otsing