Reede 21. oktoober 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Eesti eksport nõrk, import veelgi nõrgem

16. juuli 2008, 18:44

Eesti väliskaubanduse puudujääk oli
mais viimase 21 kuu madalaim kuna vähenev majanduskasv ja kiirenev inflatsioon
vähendasid tarbijate nõudlust imporditud kauba järele.

Väliskaubandusdefitsiit, olles kõige laiemaks riigist sisse ja välja voolava raha mõõdikuks, vähenes 2,12 miljardi kroonini, olles aprillis 2,4 miljardit ja eelmise aasta mais 2,8 miljardit. Import kukkus aastaga 8%, mis on viimase kuue aasta suurim langus ja eksport langes 1%, mis on viimase 8 kuu suurim langus, kirjutas Bloomberg.

Kiirenev inflatsioon ja tarbijatepoolne vähenev nõudlus hoidis paigal Eesti kulutusi imporditud autodele, riietele ja majapidamistarvetele sellel aastal. Madalam tarbimine ja samale tasemele jäänud eksport viis majanduskasvu 0,1%ni esimeses kvartalis, mis oli Euroopa Liidu madalaim.

„Eksport on üsna nõrk aga import oli veel nõrgem, peegeldades sellega nõrka kodumaist nõudlust“, ütles Hansapanga peaanalüütik Maris Lauri.
Kulutused imporditud autodele ja majapidamistarvetele langesid 0,4% esimese kvartalis võrreldes eelmise aastaga. Jaemüük, mis kasvas 2007. aasta märtsis rekordilised 23%, vähenes mais juba teist korda kolme kuu jooksl. Majanduskasv jäi peaaegu seisma esimeses kvartalis, aeglustudes aastaselt 0,1% peale eelmise aasta 10,1% võrreldes.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. September 2008, 09:46
Otsi:

Ava täpsem otsing