Swedbanki juht: olukord läheb veel halvemaks

17. juuli 2008, 15:52

Swedbanki juht Jan Lidén kommenteeris täna
Stockholmis Swedbanki II kvartali tulemusi.

Järgneb intervjuu Lidéniga.

Kas II kvartali üle ootuste hea tulemus oli vaikus enne tormi?
Ei, pigem oleme jälle suutnud spekulantidele koha kätte näidata. Meid ennast see hea tulemus üldse ei üllata ja kõik kolm Balti riiki on sinna oma panuse andnud. Äri edeneb seal hästi ja jõudsalt, andes meile rahaliselt hea tulemuse.

Raskemad ajad on ees - mida see täpsemalt tähendab?
Usume, et kõigis kolmes Balti riigis majanduskasvu aeglustumine jätkub, et inflatsioon jääb kõrgeks, ehkki hakkab selle aasta lõpus aeglustuma, et laenukahjumid tulevad varem prognoositust suuremad. Samas usume, et Hansapank on sedavõrd hea ja tugev ettevõte, et suudab teenida piisavalt tulu, mis kahjumi kasvu korvab.

Suurim murelaps on Eesti?
Eestis tajuti kriisi esimesena ja astuti esimesena samme sellest välja pääsemiseks. Nii usun ma, et Eesti kriisist ka esimesena välja tuleb. Lätis tuleb langus sügavam ja ehk pikemaajalisem. Leedu on kõige paremas seisus, kuid nemadki ei pääse tänasest majanduslangusest täiesti terve nahaga.

SEB juht ütles eile, et ei näe Balti riikides veel tunneli lõpus valgust…
Meie ka ei näe. Usun, et läheb veel halvemaks, enne kui saab hakata paremaks minema.

Kus on suurimad riskid?
Ma ei taha Balti riikide valitsusi õpetada, kuid oluline on endale kriisist aru anda ja üritada majandust tasakaalu tagasi viia – kaubandusbilanss, maksebilanss.. vältida töötuse kasvu, võidelda inflatsiooniga.

Swedbanki aktsionärid on muutunud rahutuks – kuidas veenate neid, et olukord Balti riikides on n.ö kontrolli all?
Mina leian, et meil on väga hästi töötav ärimudel. Mul on suur usaldus Hansapanga vastu, vahetame kogemusi ja õpime üksteiselt. Olen väga rahul – aktsiakurss on täna ehk rohkem mõjutatud üldisest negatiivsest meeleolust maailma finantsturgudel kui panga tegevusest. Ja muidugi spekulatsioonidest

Laenutingimused karmistuvad – kas ka muidu tubli firma võib laenuta jääda, kui see panga muutunud fookusega kokku ei sobi – siin kõlas, et edaspidi tahate klientideks rohkem riigi- ja munitsipaalfirmasid?
Ma ei usu, et see kuidagi mõjutaks tublisid ja hea äriplaaniga ettevõtteid. Küll aga on mõnedes sektorites marginaalid panga jaoks meie arvetes liiga madalad, sinna siis äri tegema ei minda. Ja samas usun ma, et Balti riikides on hetkel suur vajadus infrastruktuuri investeeringute järgi. Seal oleme kindlasti nõus rahastajaks olema.

Millistest sektoritest tahate hoiduda?
Kas või näiteks mõned kinnisvara arendusprojektid, kus riskid on osutunud suuremaks, kui me algselt arvestasime. Need projektid ei kannata välja laenuraha hinna tõusu – neid ei saa edaspidi kasumlikult maha müüa. Seal oleme nüüd tuntavalt koomale tõmmanud.

Kas ka pangateenused lähevad kallimaks?
Ei, pangateenustes tahame jääda konkurentsivõimeliseks. Kuid et ümberringi maailmas on raha hind tõusnud, siis selle hinnatõusu kanname küll klientidele üle.

Teie rõhutate, et olete Balti turul nüüd ettevaatlikum. Kas on aga turul konkurente, kes seda ei ole ja olukorda oma kasuks ära kasutavad.
Jah, aga ma ei usu, et nad sellest kasu saavad. Neil tuleb selle eest maksta. Nad võtavad riske, millest nad kas ei saa aru või ei usu, et asjad võivad halvasti minna. Meie tahame olla pika perspektiiviga ning loodame Eestis suurim pank olla ka 10 aasta pärast. Sellisel juhul tuleb võtta mõistlikke riske.

Mis saab Hansapanga kaubamärgist?
Jah, sügisest läheme kõikjal Swedbanki nimele üle. Müüa me seda kaubamärki ei plaani, ilmselt jääb see kuskile kappi luku taha.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. July 2008, 16:54
Otsi:

Ava täpsem otsing