Statistikaamet: tarbimine on normaliseerunud

Agnes Ojala 25. juuli 2008, 11:37

Maikuus mulluse maiga võrreldes 11%
vähenenud import viitab normaalsele sisetarbimisele, arvab statistikaameti
väliskaubandusstatistika talituse analüütik Riina Kerner.

„Majanduslanguse faasis on import alati vähenenud ja see on peamiselt mõjutatud sisetarbimisest. Praegust langust vaadates tuleb arvestada ka eelmise aasta väga kõrgeid näitajaid, mis viitab sellele, et sisetarbimine on taas normaliseerunud,“ rääkis Kerner. Möödunud aasta mais kasvas import 2006. aasta maiga võrreldes 11%.

Tema sõnul on langus veelgi suurem, kui arvestada ka inflatsiooniga, sest statistikaameti avaldatud andmed on jooksevhindades. See aga ei tähenda, et tegu oleks katastroofilise kukkumisega. Tarbimine on tavapärasel tasemel.

Kerner märkis, et aasta esimese viie kuu jooksul on väliskaubanduse näitajad olnud üsna hüplikud. Nii kasvas näiteks eksport alles aprillis 18%, mais aga langes 2%. Import oli aprillis jooksevhindades veel 2%ga plusspoolel, mais aga 11% languses.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. July 2008, 14:30
Otsi:

Ava täpsem otsing