Uuring: eestlased vaatavad Balti riikidest kõige rõõmsamalt tulevikku

Hille Tressum 31. juuli 2008, 15:07

Balti kaubanduskontserni Maxima Groupi
tellitud tarbijauuringust selgus, et majandusseisakut tunnevad kõik kolm Balti
riiki, kõige suuremad kartused on leedukatel ja kõige positiivsemalt on
meelestatud eestlased.

Uuringu tulemuste järgi arvab suur osa Eesti küsitletutest, et majanduslangus koos kiire hindade tõusuga muudab nende tarbimisharjumusi. 62% küsitletust olid just seda meelt. 24% tõdesid, et muutused majanduses ei ole neid kuidagi mõjutanud ning tervelt 13% on tajunud majanduse paranemist. Läti on võrreldes Eestiga märksa skeptilisem. Nimelt tõdeb 79% küsitletutest majanduse surutist. 71% küsitletud leedukatest tunnetab majandussituatsiooni halvenemist riigis.

Kõik kolm Balti riiki tunnetavad üheselt hindade hüppelist tõusu. Samuti tunnetatakse sissetulekute vähenemist. Seda eelkõige Lätis ja Eestis.

Lisaks hinnatõusule ja sissetulekute vähenemisele kardetakse majandussituatsiooni halvenemist. Kõige rohkem kardavad majandusolukorra halvenemist leedukad. Eestlased loodavad aga, et asi hakkab tasapisi paranema. Paranemisele panustab küll kõigest 19% küsitletud eestlastest, kuid see on optimistlikum kui leedukate ja lätlaste tulevikuprognoos.

Nii nagu kõik kolm küsitletud riiki tundsid hüppelist hinnatõusu, tunnevad nad ka, et majanduse halvenemine mõjutab neid isiklikult. Kõige rohkem toodi küsitluses välja, et langeva majanduse tõttu tuleb vähendada tarbimist. Samuti kardetakse, et ka üldine elukvaliteet võib langeda. Kõige rohkem kardavad sissetulekute vähenemist lätlased (27%) ja eestlased (20%). Leedukaid see kartus ei kummita. Nimelt vaid 4% küsitletutest vastas, et halveneva majandussituatsiooni tõttu võib tööandja nende rahakoti kallale minna. Kõige rohkem kardavad situatsioonist tingituna kaotada töö eestlased.

Kolmes riigis kokku küsitleti telefoni teel üle 3000 inimese vanuses 14-75 eluaastat, küsitlus tehti mais-juunis.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. July 2008, 15:31
Otsi:

Ava täpsem otsing