Laupäev 10. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Juulis tõusid hinnad aastaga 11,1%

07. august 2008, 09:17

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2008. aasta
juulis võrreldes eelmise aasta juuliga 11,1%.

Tänavu on tarbijahinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama kuuga püsinud 11% piires, olles madalaim märtsis (10,9%) ja kõrgeim aprillis ja juunis (11,4%), teatas statistikaamet.

Juulis muutusid kaupade hinnad eelmise aasta juuliga võrreldes 10,5%, sealhulgas toidukaubad 15,9% ja tööstuskaubad 6,2%. Teenuste hinnad kallinesid aastaga 12,2%. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad muutusid aastaga 22,8% ja mittereguleeritavad hinnad 7,8%. Suuremad indeksi mõjutajad olid toidu hinnatõus, mootorikütuse ja sellega koos ka transporditeenuste kallinemine ning eluasemekulutuste kasv.

Kogumuutusest andis ligi kolmandiku aasta jooksul kallinenud toit, natuke üle viiendiku transport ja ligi viiendiku eluase. Eluasemekulutuste suurenemist mõjutas kõige rohkem soojusenergia ja elektri hinnatõus, seda ka pärast mullu juulis tõusnud kütte käibemaksumäärade võrdsustumist võrreldavates kuudes.

Juulis olid tarbekaubad ja teenused võrreldes juuniga keskmiselt 0,7% kallimad. Tarbijahinnaindeksit mõjutasid enim aktsiisimäärade muutusest tingitud alkoholi ja tubakatoodete kallinemine, eluasemekulutuste kasv, millest üle poole andis elektri hinnatõus, värske köögivilja odavnemine ning rõivaste ja jalatsite soodusmüügid.


Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. August 2008, 12:40
Otsi:

Ava täpsem otsing