Aasias tagasihoidlik pilvitus

Romet Kreek 08. august 2008, 00:00

Peakontori asukoha poolest Briti pank Standard Chartered, kes peaaegu kogu tulemuse teenib koduturgudelt Aasiast, Lähis-Idast ja Aafrikast, kasvatas teisipäeval avaldatud poolaastatulemuste põhjal kasumit. Ja mitte vähe.

Panga tulud kasvasid aastataguse ajaga võrreldes 33 protsenti, 6,99 miljardile dollarile. Kulud kasvasid veidi kiiremini ehk 34 protsenti, 3,9 miljardile dollarile. Panga puhaskasum kasvas 30 protsenti, 1,79 miljardile dollarile.

Panga juhtkond iseloomustas tulemusi ülivõrdes, öeldes, et neil on õnn olla headel turgudel õige tootevalikuga.

Tuleviku kohta prognoositi koduturgudel majanduskasvu mõningast aeglustumist (1-2 protsendipunkti), mitte kasvu peatumist.

Ühtlasi laideti analüütikutele peetud telefonikonverentsil panganduses valitsevat olukorda, kus pankade juhtkonnad on teinud olulisi vigu.

Tulemuspalkade poliitika soodustab lühiajalist liigse riski võtmist, jättes pikaajalised kavad tagaplaanile. Pangad võtsid riske, millest nad aru ei saanud ning mida nad hinnata ei osanud.

Seetõttu on lääne pangandus nüüd paaniliselt muudatusi tegemas. Standard Chartered aga jätkab oma kasvustrateegiaga ega näe põhjusi selles muudatuste tegemiseks.

Panga arvates on lähiajal kriitilise tähtsusega kohaloleku tugevdamine Hiinas, plaanitakse avada uusi kontoreid ja laiendada teenuste valikut. Hiinas on panga investeeringute tasuvusaeg pikk (kolm aastat), mujal aga aasta kandis.

Iseäranis tugev oli hulgipanganduse (vastand jaepangandusele) tulemus, kus teeniti 38 protsenti suurem tegevuskasum ehk 1,65 miljardit dollarit. Jaepanganduse kasum kasvas vaid kaks protsenti, 802 miljonile dollarile.

Pank näeb oma tugevusena laenudest suuremat hoiuste mahtu. Et teised pangad on tegevusi üle vaatamas ja kohati otsi kokku tõmbamas, avab see uusi uksi. Pank kasvatab turuosa ja näeb võimalust heade töötajate ülemeelitamiseks.

Kasum aktsia kohta kasvas 20 protsenti ehk kaheksa protsendipunkti rohkem, kui analüütikud ootasid.

Lähimaks konkurendiks peetava HSBC mammutpangaga võrreldes kasvas panga kasum Aasias kümme protsendipunkti kiiremini.

Olen juba mõnda aega panga aktsionär. Ootasin pangalt tugevaid tulemusi.

Pank tegutseb heas piirkonnas ning on hästi juhitud, toeks on väga tugev bränd. Erinevalt läänest ei ole Aasias kasvuga probleeme.

Aktsia hiljutine liikumine on aga kummaline. Aasta algusest on HSBC aktsia 0,7 protsendiga plussis, Standard Charteredi oma 16,5 protsendiga miinuses. 4. augustil avaldas HSBC oma tulemused. HSBC aktsia langes 1,1 protsenti, Standard Chartered 4,7 protsenti.

Kuna HSBC (siiski ka Aasias tegutsev globaalne pank) tulemus ei olnud eriti hea, eeldati, et Standard Charteredil tuleb kehv tulemus.

Spekulatiivsemad investorid panustavad, et lääne pankadel on suuremad laenukahjud juba sisse võetud ja olukord läheb paremaks. Suhtarvude põhjal ei ole Standard Chartered odav (P/E 13, P/B 2,1, dividenditootlus 2,6%).

Kuid kas peaks olema? Läbikukkumise äärel olevatest pankadest peakski korralikud pangad kõrgemalt hinnatud olema. Et portfellis aktsia osakaalu mitte liiga suureks ajada, siis seekord seda juurde ei osta, kuigi tahaks.

Aktsia oli esmakordselt praegusel tasemel 2006. aastal. Kuid pank on vahepeal oluliselt kasvanud. Mullu kasvas panga kasum 25 protsenti, selleks aastaks prognoosivad analüütikud kasumi 17protsendist kasvu ja tulevaks aastaks 14protsendist kasvu.

Kuid ettevaatust - hea ettevõte ja hea aktsia ei ole sünonüümid. Kui osta korraliku ettevõtte aktsiat kõrgelt, võib see osutuda vaatamata ettevõtte headusele halvaks aktsiaks (investeeringuks) ning hinge vaakuva ettevõtte aktsia madalalt ostetuna võib osutuda heaks aktsiaks (investeeringuks).

Tegu on selgelt kasvuaktsiaga, mitte väärtusaktsiaga.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:40
Otsi:

Ava täpsem otsing