Sampo: rikkamad väldivad suuremahulisi spekulatsioone

Agnes Ojala 08. august 2008, 12:11

Neli Eesti suuremat panka ei kinnita ega
lükka ümber väidet, justkui oleksid siinsed jõukamad inimesed majanduskeskkonna
halvenedes veelgi rikkamaks saanud, Sampo aga pakkus välja põhjuse, miks rikaste
vara üldiselt paremini kosub.

„Investeeringute tulemuslikkuse määrab ennekõike nende vastavus kliendi investeerimiseesmärkidele ning riskitaluvusele. Kliendi varakuse kasvades domineerib investeerimiseesmärkides rikkaks jäämise soov rikkaks saamise soovi üle. Jõukamate klientide sagedasem eesmärk on säilitada raha ostujõud pikaajalise hajutatud riskidega investeerimisportfelli kaudu. Seetõttu välditakse enamasti suuremahulisi spekulatsioone,“ selgitas Sampo Panga portfellihalduse valdkonna juht Peeter Luikmel.

SEB Panga kommunikatsioonijuhi Silver Vohu hinnangul on raske tõmmata paralleeli rikaste arvu kasvu ja üleilmse laenukriisi vahel. „Pigem kasvab jõukamate vara seetõttu, et omanikud realiseerivad ettevõtteid, mida nad on 15 aastat arendanud. Aga see on loomulik arengutsükkel, millel ei ole otsest seost hetke majandusolukorraga,“ märkis ta.

Aripaev.ee uuris pankadelt, kas sarnaselt muu maailmaga on ka Eestis näha tendents, et keerulisemas majanduskeskkonnas ja laenukriisi ajal on rikkamad saanud veelgi rikkamaks. Selleks küsiti pankadelt kui palju on kasvanud nende privaatpanganduse klientide arv ning vara. Paraku ei soostunud sellekohast infot väljastama ka Hansapank ja Nordea Pank.

Küsimusele, kas laenutaotluste positiivsetest vastustest võiks selgineda, millistel sektoritel praeguses olukorras paremini läheb, ei osanud vastajad siiski konkreetseid valdkondi välja tuua.

„Ettevõtete laenude osas saavad pangalt alati jaatava vastuse tugeva äriplaaniga projektid. Kindlasti on võimalik saada täna laenu ka kinnisvara arendamiseks, kui ettevõtja suudab kindlustada projektile püsiva rahavoo,“ rääkis SEB esindaja Silver Vohu.

Nordea Panga krediidijuht Ivar Kallast märkis vaid: “Pangana lähtume alati laenu andmisel tegevusvaldkondade riskide hindamisel ajalooliselt välja kujunenud kriteeriumitest ja rakendame neid ühtemoodi nii kiire kui ka aeglase majanduskasvu tingimustes.“

Milliste sektorite ettevõtted hetkel neile seatud kriteeriumidele sagemini vastavad, jättis temagi lahtiseks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. August 2008, 15:54
Otsi:

Ava täpsem otsing