Eesti Pank: majanduses pööret ei toimunud

Agnes Ojala 13. august 2008, 11:42

Maailmamajanduse käekäiku arvestades on
Eesti Panga rahapoliitika osakonna nõuniku Andres Saarniidu arvates loogiline,
et Eesti majanduses teises kvartalis pööret ei toimunud, teatas pank.

Käesoleva aasta teises kvartalis oli Eesti majanduse maht 1,4 protsenti väiksem kui aasta tagasi.

"Maailmamajanduse kasvuväljavaated on kevadega võrreldes halvenenud ja kasvunäitajad on jäänud heitlikuks. Selle taustal on loogiline, et ka Eestis ei toimunud majanduskasvu osas II kvartalis pöördelist muutust. Sisenõudluse ootuspärast nõrgenemist eelmise aasta ülikiire kasvu taustal saanuks kompenseerida vaid ekspordivõimaluste hüppeline paranemine," märkis Saarniit.

Majanduslanguse põhjusena tõi ekspert välja jätkuva sisenõudluse alanemise, samal ajal kui ekspordi heaks töötavad tegevusalad toetasid kasvu.

"Lähikuude ettevaates ei toeta maailmamajanduse väljavaadete halvenemine Eesti ekspordi kasvu märkimisväärset kiirenemist. Tarbijate ja investorite ebakindlus omakorda ei anna alust prognoosida eratarbimise ja investeeringute kiiret kasvu. Siiski on head sõnumid lähima aasta jooksul tõenäolisemad pigem sisenõudluse kui ekspordi poolel," usub keskpanga esindaja.

"Eesti Panga kevadprognoosi valguses võib öelda, et majandus areneb selle stsenaariumi järgi, mis eeldas sisenõudluse kiiremat langust 2008. aasta alguses ning kasvu taaskiirenemist 2009. aasta jooksul," lisas ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. August 2008, 17:13
Otsi:

Ava täpsem otsing