200 000 krooni noort õpetajat maale ei meelita

16. august 2008, 14:15

Haridus- ja teadusministeerium hakkab
sügisest väljaspool Tartut ja Tallinna kooli tööle asuvale värskelt
õpetajakoolituse läbinud noorele õpetajale maksma lähtetoetust suuruses 200 000
krooni tingimusel, et noor töötab koolis vähemalt viis aastat. Ida-Viru
koolijuhtide hinnangul pole see toetus aga kaugeltki piisav.

"Ma ei usu, et see raha on piisav motivaator, et noort siia meelitada," nentis Lüganuse keskkooli direktor Tõnu Lont Põhjarannikule, kelle arvates ei soovi noored õpetajaks saada madala palga ning töö raske olemuse tõttu. "Ka meie vald toetab noori algkapitaliga, kuid see pole siiani vilja kandnud - üks noor õpetaja küll tuli, kuid oli meil vaid kohustuslikud kolm aastat ja seejärel lahkus." Londi arvates peaks riik kiiremas korras õpetajate palka tõstma. "Kasu oleks siis, kui saaks värskeid ülikoolilõpetajaid kohustuslikus korras tööle suunata, aga seda ei tohi paraku enam teha," tähendas Lont.

Toila vallavanema Tiit Salvani arvates ei ole raha kaugeltki ainus, mis inimese kuhugi tööle toob. "See on mõistagi tähtis, kuid õpetajaks hakkama see kedagi ei sunni, see töö on ikka noore inimese tahte küsimus," möönis Salvan, kelle meelest peaks riik tagama, et ülikoolides riigieelarvelistel kohtadel pedagoogihariduse saanud noored ka koolidesse tööle läheksid. "Tegelikult on riigil selleks midagi raske ära teha, et õpetajad väikestesse kohtadesse tööle tuleksid, aktiivsemaks pooleks peaksid olema omavalitsus ning koolid."

Ka Illuka põhikooli direktori Leo Raidma sõnul peaks riik ärgitama tasuta kohal õppinud noori koolidesse tööle minema. "Meile pole minu ametiaasta jooksul ühtegi värskelt ülikooli lõpetanud õpetajat tulnud," tähendas Raidma.

"Ainult raha ei pane inimest kohe kindlasti tööle," oli Iisaku gümnaasiumi direktor Margus Rajas resoluutne. "Meie otsime praegu keemiaõpetajat ja vald on pakkunud nii tasuta elamispinda kui rahalist toetust, kuid tulutult," nentis Rajas, kes ei saa enda sõnul aru, miks noored üldse õpetajaks õppima lähevad, kui nad kooli tööle ei taha minna. "Riik peab nende hariduse eest maksma, aga makstakse tühja," möönis ta ning lisas, et ehk hakkab siis midagi toimuma, kui väikesed koolid on põhja käinud.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. September 2008, 16:07
Otsi:

Ava täpsem otsing