Kolmapäev 7. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Maksa vananemisele pidur peale

21. august 2008, 11:00

New Yorgi Yeshiva ülikooli Albert
Einsteini meditsiinikolledži teadlased värskendasid vananeva maksa
funktsiooni geneetilise manipulatsiooniga, mis parandab prügivalkude
kõrvaldamist, teatas Eesti Geenikeskus Nature vahendusel.

Organismi vananemine seisneb molekulaarsel tasandil selle koostisosadeks olevate biomolekulide kulumises. Ütluse „mis liigub, see kulub” võiks eluslooduse kohta ümber sõnastada näiteks „mis vahetab ainet, see kulub”. Üheks molekulaarse kulumise tagajärjeks on teadaolevalt vigaste valgumolekulide kuhjumine erinevatesse organitesse, häirides nende tööd.

Teadlased Cong Zhang ja Ana Maria Cuervo teadsid, et vananevate hiirte maksas väheneb tasapisi ühe valguprügi kõrvaldamise eest vastutava, LAMP-2A nimelise valgu hulk.

Uurimaks selle valgu rolli maksa vananemisel, viisid nad hiire genoomi LAMP-2A geeni lisakoopia. 22 kuu vanustel hiirtel (vastab umbes 80 eluaastale inimesel) hinnati maksa tööd teatud lihaseid lõõgastava aine metaboliseerumise kiiruse järgi.

Ravimi toime kestis 6 kuu vanustel hiirtel kaks, 22 kuu vanustel tavalistel hiirtel aga üle kolme tunni, mis viitab vana maksa vähenenud töövõimele. 22 kuu vanustel LAMP-2A lisakoopiaga hiirtel toimus ravimi kõrvaldamine organismist sama kiiresti kui noortel normaalsetel hiirtel, lisaks täheldati transgeensete hiirte maksas vähem kahjustunud valke.

Lisaks maksa talitluse halvendamisele on prügivalkude kogunemine kesksel kohal mitmete neurodegeneratiivsete haiguste - Alzheimeri, Parkinsoni, Huntingtoni tõbede ja amüotroofse lateraalskleroosi – tekkimisel.

Elavale inimesele pole võimalik enam geene lisada, kuid kui leida õige ravim, siis oleks võimalik saavutada sama efekti. Ravimikandidaadi otsingud on juba käima lükatud, ütles Cuervo ajakirjale New Scientist.

Kuid elu on võimalik pikendada ka ilma ravimita. Võimalik, et sama tulemuse annaks ka sobiv dieet. Cuervo sõnul oleks üks võimalus näiteks hoida menüüs rasvade osakaal võimalikult madalal.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. September 2008, 09:46
Otsi:

Ava täpsem otsing