Neljapäev 8. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

USA sõdurid lahkuvad Iraagist 2012. aastaks

22. august 2008, 20:46

Ameerika Ühendriikide ja Iraagi
läbirääkijad jõudsid kokkuleppele, et kogu dollarimaa sõjavägi lahkub
Iraagist aastaks 2012.

Iraagi asevälisministri ja Iraagi läbirääkimiste meeskonna juhi Mohhammed al-Haj Hamoudi sõnul peavad kokkuleppe kinnitama veel mõlemad pooled. Tema sõnul oli leppe valmimisel palju abi Ühendriikide välisministri Condolezza Rice'i ja Iraagi peaministri Nuri al-Maliki neljapäevasest kohtumisest, kirjutas CNN.

Praeguse seisuga on Ameerika sõdurite viimane Iraagi-päev tuleva aasta 30. juunil. Kui aga Iraagi valitsus peab vajalikuks Ameerika vägede hoidmist pärast 31. detsembrit 2011, tuleb neil selleks eraldi soovi avaldada. Iraagi ja Ameerika Ühendriikide ühine komitee hindab seejärel olukorda ning teeb kindlaks vajaliku väe suuruse ning kohaloleku aja.

Ameerika sõjaväele ei kehti Iraagi seadused ja riigis toimuvate sõjaliste operatsioonide üle saavad otsustada vaid ameeriklased. Raskemaid võõrsõjaväe kuritegusid, nagu näiteks mõrvasid, lahkab aga Iraagi-Ameerika ühiskomitee.

Kokkuleppeettepaneku kohaselt kaotatakse välismaiste erafirmade puutumatus ja nad hakkavad alluma Iraagi seadustele. Vahistamised peab kinnitama kohalik kohtunik ning vahistatud antakse Iraagi võimudele üle 24 tunni jooksul olenemata sellest, kes nad kinni võttis.

Need reeglid hakkavad kehtima alates järgmise aasta 1. jaanuarist, päevast, mil koalitsioonijõududele antud ÜRO mandaat kaotab kehtivuse.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. August 2008, 23:45
Otsi:

Ava täpsem otsing