Teisipäev 25. oktoober 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Juunis vähenes nii kaupade eksport kui ka import

25. august 2008, 09:22

Tänavu juunis oli Eesti kaupade
eksportkäive jooksevhindades 10,7 miljardit krooni ja importkäive 14,3 miljardit
krooni. Nii eksport- kui ka importkäive vähenes eelmise aasta juuniga
võrreldes.

Tänavu esimesel poolaastal oli kaupade eksportkäive 65,8 miljardit krooni ehk 5% suurem kui eelmise aasta samal ajal. Importkäive vähenes samal ajal 4% ja oli 85,9 miljardit krooni. Kaupade eksport kasvas nii I kui ka II kvartalis mõlemas 5%, import kahanes vastavalt 3% ja 4%. Väliskaubanduse puudujääk oli 2008. aasta esimesel poolaastal 24% väiksem kui eelmise aasta samal ajal, teatas statistikaamet.

Juunis eksporditi kaupu 10,7 miljardi krooni eest. Eelmise aasta juuniga võrreldes vähenes nominaalne kaupade eksport 1%. Kaupu imporditi Eestisse 14,3 miljardi krooni eest, mis oli eelmise aasta juuniga võrreldes 5% vähem. Impordi olulise vähenemise põhjustas transpordivahendite sisseveo vähenemine. Väliskaubanduse puudujääk oli 3,6 miljardit krooni ehk 15% väiksem kui eelmise aasta juunis.

Juunis hõlmasid Euroopa Liidu (EL) riigid 73% ja SRÜ riigid 13% kogu eksportkäibest (eelmise aasta juunis vastavalt 69% ja 10%). Eelmise aasta juuniga võrreldes suurenes kaupade eksport EL riikidesse 0,4 miljardi krooni võrra (5%) ja SRÜ riikidesse 0,3 miljardi krooni võrra (28%). Peamised sihtriigid olid Soome, Rootsi ja Venemaa. Kõige enam vähenes kaupade eksport Lätti ja Ameerika Ühendriikidesse.

Kaupade importkäibest hõlmasid EL riigid 82% ja SRÜ riigid 11% (eelmise aasta juunis vastavalt 77% ja 14%). Eelmise aasta juuniga võrreldes suurenes import EL riikidest 0,1 miljardi krooni võrra (1%), samal ajal aga import SRÜ riikidest vähenes 0,5 miljardi krooni ehk neljandiku võrra. Peamised saatjariigid olid Soome, Saksamaa ja Leedu. Oluliselt vähenes kaupade import Venemaalt — 0,8 miljardit krooni. Sama summa võrra aga suurenes kaupade import Leedust.

Nii ekspordis kui ka impordis olid juunis esikohal masinad ja seadmed, mis moodustasid üle viiendiku mõlema kaubavoo käibest. Kolmandiku võrra kasvas metalli ja metalltoodete väljavedu. Mineraalsete kütuste väljavedu vähenes 0,4 miljardi krooni võrra.

Kaupade impordis oli mõningane suurenemine vaid mineraalsete kütuste tooterühmas — 0,3 miljardit krooni. Oluliselt vähenes transpordivahendite ning puidu ja puittoodete sissevedu (vastavalt 0,6 ja 0,3 miljardit krooni).

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. September 2008, 09:46
Otsi:

Ava täpsem otsing