Ilves Merkelile: demokraatlikud riigid seisavad otsustamispiiril

Mariliis Pinn 26. august 2008, 19:00

“Oleme olukorras, kus demokraatlikel
riikidel lasub vastutus teha õiged otsused, mis suurendaksid meie kõigi
turvalisust,” ütles president Toomas Hendrik Ilves tänasel kohtumisel Saksamaa
liidukantsler Angela Merkeliga, kes saabus Eestisse ühepäevasele ametlikule
visiidile.

“Me seisame silmitsi Venemaa sellise käitumisega, mida tuleb Euroopa Liidus ja NATO-s arvestada edasiste valikute tegemisel, sest tegemist on organisatsioonidega, millede liikmesriike ja partnereid liidavad ühised väärtused ja vabaduseideaalid, mis on Venemaa poolt nüüd kahtluse alla seatud,” ütles Eesti riigipea, pidades muuhulgas vajalikuks taastada NATO kaitseplaneerimise protsess. “Olukorras, kus tahetakse lammutada demokraatlikku korda ja euroopalikke väärtusi, on esmatähtis, et Euroopa Liit ja NATO säilitaksid oma solidaarsuse ja toetuse teistele demokraatlikele riikidele.”

Eesti riigipea tõdes, et siin on ülivajalik Euroopa Liidu ühtne arusaam ja ühine tegutsemine, teatas välisministeerium.

Nii president Ilves kui ka liidukantsler Merkel hindasid Venemaa tegevust Gruusia vastu kui lubamatut agressiooni suveräänse riigi vastu.

Venemaa peab oma väed Gruusiast välja viima,” rõhutas president Ilves. “Olukord Gruusias tuleb saada rahvusvahelise kontrolli alla, mille võtmesõnadeks on rahvusvahelised vaatlejad ja rahuvalve, humanitaarabi, läbirääkimised ning kõiges selles on rahvusvahelistel organisatsioonidel oluline roll.”

Eesti riigipea ja Saksa liidukantsleri hinnangul pingestab Venemaa otsus tunnustada Gruusia territooriumil asuvate Lõuna-Osseetia ja Abhaasia riiklikku iseseisvust niigi keerulist olukorda ning rikub riikide territoriaalse terviklikkuse põhimõtet.

President Ilves ja liidukantsler Merkel kinnitasid, et NATO Bukaresti tippkohtumise otsused on jõus ka selles osas, mis käsitlevad Gruusia ja Ukraina tulevast liitumist alliansiga.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. September 2008, 19:24
Otsi:

Ava täpsem otsing