Uuring: väikeettevõtja kardab investorit

27. august 2008, 15:28

Uuringust "Väikese ja keskmise suurusega
ettevõtete arengusuundumused 2008“ selgus, et keskmise suurusega ettevõtted
kardavad kaasata ettevõttevälist investorit, samas aga välisosalust omavate
firmade seas on kaks korda enam eksportijaid.

“Keskmise suurusega ettevõtted eelistavad oma arengu turgutamisel kasutada pigem pangalaenu, kui et kaasata ettevõttevälist investorit,” ütles küsitluse läbi viinud uuringufirma Saar Poll juht Andrus Saar.

“Ettevõttevälist investorit ei soovita kaasata põhjusel, et kardetakse kaotada kontroll ettevõtte tegevuse üle - 34% ettevõtetest,“ rääkis Saar.

„23% juhtumitel märgivad ettevõtjad, et selleks võivad olla probleemid, mis on seotud kasumi jaotamisega. 20% ettevõtete puhul märgitakse probleeme, mis seostuvad ebasobivate ootustega tuleviku või tegutsemispõhimõtete suhtes. 16% ettevõtjaid kardab liigsete nõudmiste/piirangute esitamist,“ rääkis ta.

“Ekspordiga tegeleb 30% väikeste ja keskmise suurusega ettevõtetest. Teistest märksa rohkem ekspordivad oma tooteid tööstusettevõtted, hulgimüügis ja sides ning veonduses tegutsevad ettevõtted," selgus uuringust.

"Välisosalust omavate firmade seas leiame kaks korda rohkem ekspordiga tegelevaid ettevõtteid kui ainult kodumaise osalusega firmade hulgas," ütles Saar.

Saar tõi uuringust välja, et regiooniti on olukord äärmiselt erinev. Kõige rohkem leiab eksportivaid ettevõtteid Tallinnast (40%) ja Põhja-Eestist (32%). Kõige vähem leiab eksportivaid ettevõtteid Kirde-Eestist. Vaid 15% sealsetest ettevõtetest müüb oma kaupa, tooteid välismaale.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. August 2008, 09:17
Otsi:

Ava täpsem otsing