Perevägivald paneb Viktor Kaasiku südame valutama

03. september 2008, 14:36

Advokaat Viktor Kaasik valutab südant
lokkava perevägivalla pärast, mida Eesti kohtunikud vaid
tingimisi karistavad. Ka ülejäänud kohtuasjadega on Eestis lood segased -
analoogsetes juhtumites tuleb erinevaid kohtulahendeid nagu Vändrast
saelaudu.

Aripaev.ee vahendab siinkohal pisut lühendatult tänases Delovõje Vedomostis ilmunud Ljudmila Veresinina intervjuu advokaat Viktor Kaasikuga.

Veel üsna hiljuti polnud meil advokaadi teenuste järele suurt nõudlust, kuid kas olete nõus, et kaasaegses maailmas on advokaat eliitelukutse esindaja?

Läheneme tsiviliseeritud maailmale, mis on mitusada aastat elanud seaduste järgi. Võrreldes 10-15 aasta taguse ajaga on juristide tegevussfäär laienenud, kuid minu arvamus on teistsugune. Eliitelukutse - see on lasteaiakasvatajal ja arstil, kuid mitte advokaadil. Advokaatide järele on hetkel lihtsalt suur nõudlus.

Millises tegevusvaldkonnas tunnete end kui kala vees?

Sekkun sageli ärivaidlustesse, kuid ei topi oma nina sinna, kuhu pole vaja. Kavatsen lõpetada tegelemise kriminaalasjadega. Mind häirib olukord, kus kohus lahendab absoluutselt identsed vaidlused erinevalt. Varem suutsin ma enam-vähem öelda, milline kohtuotsus tuleb, kuid praegu tohib kohus seadust tõlgendada nagu tahab. Seetõttu juhtub täiesti arusaamatut. Pean mõistma, millega tegeleda ja millega mitte, ja see (et ma ei näe tulemust ette - toim) ei tule kriminaalasjades kasuks. Vahel harva võtan ette uusi kriminaalasju, mis mind huvitavad, aga muidu ei taha enam vaielda, tahaks rahulikult töötada. Las noored vaidlevad.

Olete spetsialiseerunud kinnisvaratehingutele. Kuidas praegune kinnisvaraturu olukord teie tööd mõjutanud on?

Üldiselt on jutt täielikust kriisist müüt. Odava kinnisvara hinnad on kukkunud. Eksklusiivse kinnisvara ja eliitpiirkondade hinnad pole langenud. Ostetakse-müüakse, ja ma ei taju erilist krahhi. Lihtsalt mõnd objekti müüakse kauem. On vaja säilitada kannatlikkust.

Mida peab teadma ja oskama, et saada Viktor Kaasiku tasemel advokaadiks?

Jätke Viktor Kaasiku nimi rahule. Et saada heaks advokaadiks, peab saama väga heaks advokaadiks. Häid on Eestis palju, kuid väga häid vähe. Väga hea advokaat on see, kes teab oma valdkonnast kõike või peaaegu kõike ning on omandanud võime inimestega suhelda. Kui kontakti loomine ei õnnestu, pole teadmistest mingit tolku. Ongi kõik.

Olete muusika ja teatri asjatundja, kunstikollektsionäär?

Mulle meeldib maale osta, investeerida tulevikku, kuid ma pole kollektsionäär. Vahetevahel mõtlen kogunenud töödest näituse teha. Arvan, et see võiks vaatajaile huvitav olla.

Toetate järjepidevalt Maa värvide nimelist laste joonistusvõistlust. Mida veel rahaliselt toetate?

Püüan spondeerida lasteüritusi ja teen seda enamasti tingimusel, et minu nime ei kasutataks reklaamis ega hakataks austust avaldama. Juhtub, et heategevus aetakse segi odava reklaamiga. Tean palju ühiskonnategelasi, kes annavad välja rohkem raha kui mina, kuid sellest ei räägita. Ahvatlen heategevusele ka oma kliente.

Mille pärast süda valutab?

Mind paneb väga muretsema lastega seotud ebaõiglus. Laste vägistajaid ning peksjaid karistatakse kohtus tingimisi, aga maksudest kõrvalehoidmise eest pistetakse türmi. Meie seadusandlust pole ses vallas juba ammu täiustatud.

Kogun juba ammu kohtuotsuseid, kus lasteahistajad nagu vägistajad, pedofiilid, sadistid ja naisepeksjad on saanud ebaõiglase karistuse. Kavatsen sellega tõsisemalt tegelema hakata, kaasata ajakirjanduse, võimu- ja valitsusorganid. Tsiviliseeritud maailmas on selline suhtumine lastesse mõeldamatu.

Kodused riidlevad minuga, kui uurin sel teemal kirjutatud artikleid ja lähen tujust ära. Aga kuidas mitte imestuda, kui tänavu 31. märtsil määras Pärnu maakohus kaheksakuulise tingimisi karistuse mehele, kes peksis kolmekuist väikelast ja teda rinnaga toitnud ema. Selliseid näiteid on hulgi. Nii suhtub valitsus inimestesse, kes naisi ja lapsi peksavad.

Keegi ei tegele perevägivalla küsimustega. Loodan leida aega ja võitluskaaslasi ning me küsime valjuhäälselt: "Miks on nii?", "Miks me ei muuda seadusandlust?". Oleme tsiviliseeritud Euroopa riik, kes õpetab Gruusiale ja kõigile teistele, kuidas elada, ent oleme Euroopas esikohal HIVi leviku ja AIDSi surmade poolest. Võibolla ka seetõttu, et lapsed pole kaitstud.

Kas teile meeldib oma poegi aidata?

Kes keda aitab - vanemaga on meil ühised ärid - mina esinen kui advokaat ja investor, tema kui ideede generaator ja käimalükkaja. Õpin tema käest isegi üht-teist.

Kas lapsed käivad teie jälgedes?

Nad tunnevad minu töö vastu huvi, süvenevad sellesse, kuid mina olen vastu. Advokaadi töö on kitsalt spetsialiseeritud. Pojad õppisid ja kasvasid Šveitsis. Vanem lõpetas kõrgkooli cum laude, noorem alles õpib. Mõlemad on finantsinimesed, orienteeruvad investeerimise ning raha liikumise küsimustes. Tütar on mul aga alles väike, üheksaaastane preili.

Kuidas räägite nii hästi vene keelt?

Lapsepõlves elasid meie majas ainult venelased. Seetõttu suhtlesin õues vaid vene keeles. Käin oma poegadele peale, et nad õpiksid vene keelt, kuna äri on seotud Venemaaga. Vean vanemat poega Moskva kohtumistele kaasa, et ta praktiseeriks vene keeles rääkimist. Ta sõbrustas Šveitsis õppides ka vene noormeestega, kuid õppis seal ära vaid venekeelse sõimu.

Venemaal äri ajades on vaja aru saada, et otsustajad, eriti vanemast põlvkonnast, ei räägi inglise keelt. Nendega on vaja suhelda vene keeles. Pole mõtet nõuda, et nad inglise keele ära õpiks. Parem juba ise vene keel ära õppida.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. September 2008, 15:59
Otsi:

Ava täpsem otsing